Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), tıkanan toplu iş sözleşmesi nedeniyle işçi sendikalarını görüşmeye çağırdı

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS), metal işkolunda tıkanan toplu iş sözleşmesi kapsamında Birleşik Metal ve Türk Metal sendikalarını görüşmeye çağırdı. 

MESS, arabulucudan sonuç çıkmaması ve işyerlerinde artan eylemler nedeniyle 10 Ocak Cuma günü işçi sendikalarını yeniden masaya davet etti. Cuma günü saat 09:30’da Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ve 10:30’da ise DİSK’e bağlı Birleşik Metal Sendikası’yla bir araya gelinecek. 

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan toplu iş sözleşmesi (TİS) görüşmelerinde aylardır yapılan müzakerelerden bir sonuç alınamaması üzerine arabulucu süreci başladı. 

Arabulucu sürecinde de iki kez masaya oturan taraflar, üzerinde tartışılan maddelerde ilerleme sağlayamadı ve anlaşmaya varamadı. 

Arabulucu görüşmelerinde de anlaşma sağlanamaması üzerine, işçi sendikaları iş yerlerinde eylemlerini artırdı ve kısa süreli eylem takvimleri çıkardı. 

Arabulucudan gelecek raporun işçi sendikalarına ulaşması ile beraber grev kararı alınacak. 

Taraflar ne istiyor? 

MESS: “Yüzde 6 zam” 

MESS, 130 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde üç yıllık sözleşme ve yüzde 6 zam teklifinde ısrar ediyor. 

Birleşik Metal-İş yüzde 34,2, Türk Metal yüzde 26,28 zam istiyor

Birleşik Metal-İş, TİS taslağındaki zam teklifini ilk altı ay için yüzde 34,2 ikinci 6 aylık dönemde enflasyon artı 4, üçüncü 6 ay enflasyon artı 5, dördüncü altı ay için enflasyon artı 4 puan talep ediyor. Sosyal haklarda ise istenen artış yüzde 55. Sosyal haklara ikinci yıl için ise enflasyon artı 5 puan artış talep ediliyor.

Türk Metal Sendikası sözleşmenin ilk altı ayında toplam yüzde 26,28 zam isterken, ikinci altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1 ile 2020’de sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 zam talep ediyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.