Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Hrant Dink Vakfı’ndan İstanbul’un bilinen semtlerinin bilinmeyen hikayelerini görünür kılan mobil uygulama: “KarDes”

Hrant Dink Vakfı’nın geliştirdirdiği “KarDes” mobil uygulaması İstanbul’un çokkültürlü mirasını ve çokkatmanlı yapısını keşfetmek isteyen kullanıcılar için Türkçe ve İngilizce dillerinde hizmet vermeye başladı.

Kişisel gezi rehberi olarak tasarlanmış olan uygulama, hem App Store hem de Play Store’dan ücretsiz olarak indirilebiliyor. Bu uygulamayla İstanbul’un bilinen semtlerinde yer alan, arka planda kalmış mekânların tarihi ve şehrin çokkültürlü yapısıyla ilgili pek çok bilgiye ve görüntüye ulaşmak mümkün. Semt sakinlerinin anılarının da yer aldığı uygulamada kullanıcılar KarDes aracılığıyla; kiliseler, camiler, sinagoglar, okullar ve mezarlıklar gibi yaklaşık 900 mekânın kültürel dokusunu çeşitli görsellerle birlikte keşfedebiliyor. Kapsamlı bir araştırma sonucunda ortaya çıkan uygulamada hafıza turlarının metinlerini; Hayko Cepkin, Ece Dizdar, Ceylan Ertem, Mahir Günşıray, Nejat İşler, Ercan Kesal, Yekta Kopan, Lale Mansur, Songül Öden, Tülin Özen, Tilbe Saran ve Serra Yılmaz’ın sesleriyle dinlemek mümkün.

Uygulamayı Proje Koordinatörü Narod Avcı, Araştırma Koordinatörü Rudi Sayat Pulatyan ve Proje Editörü Atom Şaşkal geliştirdi. İlerleyen zamanlarda Türkiye’nin başka şehirlerindeki kültürel mekanları da hafıza turlarının içine katmayı hedefleyen ekipten Pulatyan şunları ekledi: “Bu proje İstanbul’un çokkültürlü ve çokkatmanlı yapısını keşfetmek isteyen kullanıcılar için hazırlanan kişisel bir gezi rehberi. Uygulamanın keşfet kısmında şehrin insanlarının bir araya geldiği ortak sosyalleşme alanı olan mekânları, hafıza turları kısmında ise 9-15 duraktan oluşan ortalama iki saat süren rotaları gezmek mümkün.”

Rudi Sayat Pulatyan ile yaptığımız söyleşinin tamamı için:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.