Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Küresel ısınma: Everest Dağı’nda bitkiler yetişmeye başladı

Küresel ısınmanın etkisiyle Everest Dağı’nın etrafında ve Himalayalar boyunca bitkilerin yetişmeyeceği bölgelerde çalılık ve çimenlikler türüyor. Bilim insanlarına göre bu durum sel baskınlarını artırabilir.

Gezegenin en hızlı ısınan köşelerinden biri olan Everest Dağı’nın etrafında ve Himalayalar boyunca, normalde bitki örtüsünün yetişmesininin mümkün olmadığı yüksekliklerde çalılık ve çimenlikler türüyor. Bitkilenmenin etkisinin nasıl olacağı tam olarak bilinmese de, bölgenin hidrolojisinde (su rejimi) kritik bir rol oynayabileceği ve geniş Hindukuş Himalaya bölgesinde sel baskınlarını artırabileceği öngörülüyor. 1,4 milyar insanın su tedarik alanı olan bölge, Asya’nın en geniş nehirler sistemini besliyor.

1993-2018 aralığına ait NASA’dan gelen fotoğrafların incelenmesi sonucunda İngiltere’nin Exeter Üniversitesi’nden araştırmacılar deniz seviyesinden 4150 metre yükseklikten 6000 metre yüksekliğe kadar, bitkilenmenin ne kadar yaygın olduğunu ölçmeye çalıştı.

Bilim insanları Himalayalar’da dağlarda ağaçların en son göründüğü yer ile karın hiç erimediği alanın başladığı sınır arasında bitkilerin yayılma oranını ölçmek için uydu verilerini kullandı.

2000 yılından beri buzulların erimesi ikiye katlanan Himalayalar’daki buzulların dörtte birinden fazlası son kırk yılda kaybedildi. Bitkilenmenin su kaynaklarını nasıl etkileyeceği bilinmemekle birlikte Kuzey Kutbu’nda bitkilenmenin artması üzerine yapılan çalışmalar, bu bitkilenmenin etrafta ısınma etkisi yarattığını ortaya koydu.

Everest’te yıllara göre bitkilenme.

Bitkilenmenin Himalayalar için oldukça kötü bir haber olduğu yorumunu yapan Exeter Üniversitesi Çevre ve Sürdürülebilirlik Enstitüsü’nden Dr. Karen Anderson sel baskınlarının artması riskine dikkat çekti. Fakat Anderson henüz yalnızca Tibet’te araştırma yapıldığını, daha fazla bitkilenmenin sel riskini artırmayabileceğini ve bölgeyle doğrudan ilgili çalışmalar yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.