Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İddia: Trump Irak’ı, petrol gelirleri hesabını bloke etmekle tehdit etti

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Amerikan askerlerini ülkeden çıkarmakta ısrar etmeleri halinde Irak hükümetini, petrol gelirlerinin yattığı hesabı bloke etmekle tehdit ettiği öne sürüldü. İddianın kaynağı, Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan iki Iraklı yetkili.

Petrol gelirleri Irak’ın devlet bütçesinin yüzde 90’ını karşılıyor ve Irak’ın işgali ertesinde bu ülkeye uygulanan ambargonun kaldırılmasını sağlayan 1483 no’lu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararı uyarınca, bu gelirlerin tamamı ABD Merkez Bankası’nda (Federal Reserve – Fed) bulunan hesaba yatırılıyor.

Iraklı yetkililerin AFP’ye verdiği bilgiye göre, petrol gelirleri Fed’e günlük olarak dolar bazında ödeniyor ve halihazırda hesapta yaklaşık 35 milyar dolar bulunuyor. Irak hükümeti her ay bu hesaptan 1 ila 2 milyar doları, resmi ve ticari işlemler için kullanıyor. Hesabın bloke edilmesi, Irak ekonomisinin tamamen çökmesi anlamına geliyor.

Iraklı yetkililer, AFP’ye, Başbakan Adil Abdulmehdi’nin Vaşington’dan arandığını ve “ABD askerlerinin defedilmesi halinde biz de sizin New York’ta Federal Reserve’deki hesabınızı bloke ederiz” denilerek tehdit edildiğini anlatıyor.

Irak Meclisi, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD’nin Bağdat’a yönelik hava operasyonunda öldürülmesinin ardından, 5 Ocak’ta, ülkedeki yaklaşık 5 bin 200 Amerikan askeriyle beraber, tüm yabancı güçlerin çıkartılması yönünde tavsiye kararı almıştı. ABD Başkanı Donald Trump karara tepki göstermiş, Amerikan askerlerinden ülkeyi terk etmelerinin istenmesi halinde Irak’a “daha önce görülmemiş yaptırımlar uygulayacaklarını” söylemişti. Yaptırımların içeriği konusunda ise şu ana dek bir açıklama yapılmadı.

AFP’nin görüşüne başvurduğu ABD Dışişleri Bakanlığı’nın bir yetkilisi, Fed hesabına erişimin kısıtlanmasının seçeneklerden biri olarak “gündeme geldiğini” söylemiş. Yetkili “Neden olduğunu tahmin edebilirsiniz, eğer birlikler çıkartılacak olursa, bankalar Bağdat’a büyük miktarlarda para gönderme konusunda kaygılı hale gelebilir” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.