Avustralya’da dört ayı aşkın süredir devam eden ve kontrol altına alınamayan yangınların neden olduğu tahribat, iklim krizi önlenmezse dünyanın başına ne geleceğinin açık bir işareti.
Avustralya, iklim krizinin de etkisiyle 2019’da tarihinin en sıcak ve kurak yazını geçirdi. Yazların daha uzun, sıcak ve kuru geçmesi tarımsal alanları daha kuru bir hale getirdi, bu alanlarda tutuşma hızının artması yangınların daha hızlı yayılmasına yol açtı. Ülkede ortalama sıcaklık artışları, bu yangınlardan önce sanayi öncesi seviyelerin yaklaşık 1,4 derece üzerindeydi.
Bilim insanları, Paris İklim Anlaşması’nın da öngördüğü 2 derecenin üstünde gelişecek bir sıcaklık artışının, dünyayı geri dönülmez bir hale getirebileceğini söylüyor.
İngiltere Meteoroloji Ofisi Hadley İklimbilimi Merkezi’nden Profesör Richard Betts, Avustralya’daki yangınlara yol açan iklim koşullarının, 21. yüzyıl sonuna kadar dünyada ortalama sıcaklığın 3 derece artması durumunda olağan hale geleceğini belirtti: “Bu, bize gelecekteki dünyanın neye benzeyeceğini anlatıyor ve iklim değişikliğinin ne demek olduğunu gösteriyor.”
Doğu Anglia Üniversitesi’nin iklim değişikliği profesörlerinden Corinne Le Quéré de bu ısınmanın normal olmadığına dikkat çekti: “Bunlar, 1 derece sıcaklıkta gördüğümüz etkiler. Dünyanın iklimini dengelemek için gerekenleri yapmadığımız sürece bu etkiler daha şiddetli olacak.”
Ayrıca, Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Avustralya’daki orman yangınlarından yükselen ve stratosfere ulaşan dumanın, dünyanın çevresini en az bir kere dolanacağını duyurdu.
Büyük Okyanus’a yönelen duman tabakası yeni yılın ilk gününde Güney Amerika’yı geçmiş ve 8 Ocak’ta dünyanın etrafındaki turunun yarısını tamamlamıştı.
A fleet of NASA satellites 🛰️ working together has been analyzing the aerosols and smoke from the massive fires burning in Australia.https://t.co/93geNvCBnU pic.twitter.com/ZedZ199lvJ
— NASA Goddard (@NASAGoddard) January 9, 2020
Ne olmuştu?
Avustralya’da geçen eylül ayında başlayan ve hızla yayılan yangınlarda şimdiye dek 10 milyon hektara yakın alan yandı, 2 bini aşkın ev kül oldu. Yangınlarda 27 kişi yaşamını yitirirken yaklaşık 1,25 milyar hayvan öldü.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Paris İklim Anlaşması nedir?
Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamındaki Paris İklim Anlaşması, küresel sıcaklık artışının Sanayi Devrimi öncesine kıyasla 2 derecenin, hatta mümkünse 1,5 derecenin altında tutulmasını hedefliyor. Anlaşmaya taraf ülkeler, fosil yakıt kullanımını azaltıp yenilenebilir enerjiye yönelmeyi taahhüt ediyor. Anlaşmaya taraf olmayan ülkelerden biri olarak Türkiye de sera gazı emisyonlarını 2020-2030 yılları arasında yüzde 21’e kadar azaltacağını bildirmişti.