Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

21 yıl sonra ilk: Kosova ve Sırbistan arasında uçak seferleri başlıyor

Alman havayolu şirketi Lufthansa, Balkanlar’da önemli bir havacılık hamlesine imza attı. Alman havacılık grubu, diplomatik ilişkisi bulunmayan Kosova ve Sırbistan arasında uçak seferlerinin başlatılacağını duyurdu.

Lufthansa, karşılıklı seferleri Priştine Havalimanı’nda merkezi bulunan iştiraki Eurowings üzerinden yürütecek. Konuya dair açıklama, Almanya’nın başkenti Berlin’de bulunan ABD Büyükelçiliği’nde Sırbistan ve Kosova heyetlerinin arasında imzalanan niyet mektubuyla dünyaya duyuruldu.

Lufthansa’nın genel merkezinden yapılan açıklamaya göre, bu girişimle 1998 yılından beri ilk kez iki ülke arasında direkt bir sefer gerçekleşmiş olacak. Priştine-Belgrad arasındaki uçuşlar bölgedeki normalleşme süreci için atılmış kritik bir adım olarak görülüyor.

Deutsche Welle’ye göre, ilk uçuşun ne zaman gerçekleştirileceği henüz belli değil. İki nokta arasındaki mesafe ise yaklaşık 520 kilometre ve karayoluyla 5,5 saat sürüyor.

Konuya ilişkin Kosova Başkanı Ramush Haradinaj da sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Arnavutluk ve Kuzey Makedonya’dan sonra Kosova’nın da, Sırbistan’a ticari uçuşların başlaması için attığı adımın büyük önem taşıdığını belirtti ve bu anlaşmanın komşuluk ilişkilerini ilerletme, Kosova’nın egemenliğini pekiştirme yolunda dev bir adım olduğunu vurguladı.

Ne olmuştu?

Belgrad ve Priştine arasında 21 yıldır ticari uçuş yapılmıyor. İki ülke arasında yaşanan çatışmaların ardından 2008 yılında Kosova, Sırbistan’dan bağımsızlığını ilan etmişti. Ayrıca, 193 Birleşmiş Milletler ülkesinin yarısında fazlasının tanıdığı Kosova, Belgrad yönetimi tarafından tanınmıyor. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.