Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metal işkolunda greve doğru: İşveren örgütü MESS lokavt ilan etti

Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülen Toplu İş Sözleşmesi (TİS) müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındı.

Metal işkolunda, 130 bin çalışanı kapsayan TİS görüşmelerinde ekim ayından beri süren müzakerelerden bir sonuç alınamadı. Bunun üzerine Türk Metal Sendikası ve Birleşik Metal-İş sendikaları geçen hafta grev kararı aldı.

Grev kararlarının ardından MESS; Türk Metal ve Birleşik Metal-İş sendikaları ile yeniden görüşme talep etti. Pazartesi gerçekleştirilen görüşmelerde MESS, daha önce önerdiği yüzde 8’lik teklifini yüzde 10’a yükseltti. Altışar aylık dönemler için de enflasyon oranında artış teklif etti. MESS, işçi sendikalarının da tekliflerini revize etmelerini istedi. Fakat işçi sendikalarının geri adım atmaması üzerine MESS lokavt kararı aldı. MESS, lokavt kararını borsaya ve Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) bildirdi.

KAP’a yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Şirketimizin üyesi olduğu Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile Türk Metal Sendikası arasında yürütülmekte olan Toplu İş Sözleşmesi müzakere sürecinde, Türk Metal Sendikası’nın almış olduğu grev kararına karşı MESS tarafından lokavt kararı alındığı ve lokavt uygulanma tarihinin sonradan tespit edilmesine karar verildiği şirketimize bildirilmiştir. Toplu İş Sözleşmesi imzalanması amacıyla görüşmeler halen devam etmekte olup, sürece ilişkin önemli gelişmeler, ilgili düzenlemeler çerçevesinde kamuya açıklanacaktır.”

Lokavt nedir?

Greve çıkan işçilerin, işveren tarafından topluca işten uzaklaştırmasına çalışma hayatında lokavt adı veriliyor. Lokavt işçilerin işten çıkarılması değil, işveren tarafından çalıştırılmamasıdır. Lokavt süresince işçilerin iş sözleşmeleri askıda kalır. TİS sırasında uyuşmazlık çıkması ve işçi sendikası tarafından grev kararı alınması durumunda bu yasa hükümlerine uygun olarak yapılan lokavta, "yasal lokavt", yasal koşullar gerçekleşmeden yapılan lokavta ise "yasadışı lokavt" denir.
1961 Anayasası'nda yer verilmeyen lokavt kurumuna 1982 Anayasası'nda yer verildi. Lokavt grev gibi uluslararası kabul gören ve hak olarak kabul edilen bir uygulama değildir. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) grevi bir hak olarak kabul ederken lokavta yer vermemiştir.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.