Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HDP’li Ergani Belediyesi’nin depremzedelere göndermek istediği yardım malzemeleri, Elazığ Valiliği tarafından engellendi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) yönetiminde olan Diyarbakır-Ergani Belediyesi’nin Elazığ’daki depremzedeler için gönderdiği iki kamyon yardım malzemesi kent girişinde polis tarafından durdurularak geri çevrildi. 

İçinde gıda, çocuk bezi, kadın pedi, el feneri, ekmek, su gibi birçok malzemenin olduğu yardım kolileri, Elazığ Valiliği’nin emriyle kente sokulmadı. Valiliğin talimatı doğrultusunda kamyonları kente alamayacaklarını belirten polisler, AFAD ekiplerinin yardımları dışında yardım kabul edilemeyeceğini söyledi. 

Belediyenin hazırladığı iki kamyon dolusu yardım malzemesi Elazığ’dan Ergani’ye polis eşliğinde geri gönderildi.

HDP: “Küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiçbir açıklaması yoktur”

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Merkez Yürütme Kurulu, Elazığ Valiliği’nin HDP’li Ergani Belediyesi’nin depremzedelere gönderdiği yardımı geri çevirmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Deprem sonrası başlayan dayanışmanın iktidar tarafından engellendiği vurgulanan açıklama şöyle:

“Daha depremin ilk enkazı yerinden kalkmadan vatandaşlara tehditler savuran İçişleri Bakanı, şimdi de yardımların ihtiyaç sahiplerine ulaşmasını engellemektedir. Yardımların depremzedelere ulaşmaması yönünde hem canlı yayında açıklama yapmış hem de bölgedeki idari birimlere talimat vermiştir. Talimatı hemen uygulamaya koyan Elazığ Valiliği, köyleri arayarak hükümet bağlantılı olmayan yardımların alınmamasını emretmiştir.

Bizler halkımızın emekleriyle ve dayanışma duygularıyla topladığı yardımları ihtiyaç sahiplerine, ‘bir elin verdiğini diğer el görmez’ ilkesiyle dağıtıyoruz. İktidar, engelleme uygulamalarına son vermelidir. Acılar hepimizin acılarıdır. Böyle zamanlarda küçük siyasi hesaplarla, dar bakışlı iktidar oyunlarıyla zor durumda olan insanlara yardımların ulaşmasını engellemenin insani hiçbir açıklaması yoktur ve olamaz. Deprem öncesi gerekli tedbirleri almak yerine her karar ve adımıyla öngörüsüz davranan iktidar, deprem sonrasında da insani yardımlara müdahale ederek, siyasi hesaplarını halkın can ve mal güvenliğinin, ihtiyaçların önünde tutmaktadır.”

Soylu: “Devlet adına kurduğumuz bir kurgu var ve bu kurguyla hareket etmekteyiz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Elazığ depremine ilişkin yaptığı açıklamalarda, HDP’li belediyenin yardımının engellenmesine dair tartışmalar üzerine “Biz vicdanı körelmiş insanlar mıyız?” demişti. 

HDP’li Ergani Belediyesi’ne ait yardım aracının ilçeye alınmamasına ilişkin bir soruya yanıt veren Soylu, şunları söylemişti: “Ben yardım ediyorsam AFAD üzerinden yapıyorum. Biz bir afetle uğraşıyoruz. Bütün bunların her birisinde devlet adına kurduğumuz bir kurgu var ve bu kurguyla hareket etmekteyiz. 99 depreminin sabahı biz Avcılar’a gittik. Avcılar’daki o yıkıntıları gördük. Bir arkadaşımın hanımı enkazın altında kalmıştı. İnanın cesetler yerlerdeydi. Deprem gece olmuştu. Biz bunların hepsini yaşadık. Biz bir nokta belirtiyoruz. Diyoruz ki ‘AFAD’a ulaşın’. Meseleyi başka tarafa çekmek isteyenler olabilir. Benim bunlar için bir saniyem bile yok. ‘Yardımlar şu ve bu partilere gidiyor.’ İnsan Allah’tan korkar. Biz vicdanı körelmiş insanlar mıyız? Bu tartışmalara girmek istemiyorum. Birtakım kötü düşünceler, kötü duygular gönlümüzü de karartmaya yöneliktir. Karartmadan işimize bakalım, yolumuza devam edelim.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.