Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Metal işkolunda son durum: Türk Metal, MESS ile anlaştı, Birleşik Metal ile müzakere sürüyor

Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayiciler Sendikası (MESS), 130 bin metal işçisini ilgilendiren toplu iş sözleşmesinde anlaşmaya vardı. Buna göre işçilere ilk altı yüzde 18,49, ilk yıl toplamında ise yüzde 25,50 oranında zam yapıldı.

Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak bugün düzenlediği basın toplantısında son müzakerelerin 48 saat sürdüğünü söyledi ve “48 saatlik müzakereler sürecinin ardından karşınızdayım. 7 Ekim’de başlayan süreç son derece önemli kazanımlarla sona ermiştir. Bu sözleşme sendika tarihine altın harflerle yazılacak” dedi.

Pavlak, uzlaşmayı Twitter üzerinden de duyurdu.

İmzalanan sözleşmede şu maddeler yer aldı:

  • 1 Eylül 2019 tarihi itibariyle, 12 TL’nin altında olan saatlik ücretlere, 12 TL’yi geçmeyecek şekilde 30 kuruş iyileştirme yapılacak.
  • Bunun üzerine tüm saatlik ücretlere, sözleşmenin birinci altı ayında yüzde 17 oranında zam yapılacak.
  • İkinci altı ay için yüzde 6 oranında artış yapılacak.
  • Enflasyon yüzde 6’nın, yani bu oranın altına düşerse dahi, yüzde 6 zam yapılacak. Bu oranı geçmesi halinde ise enflasyon farkı alınacak.
  • Üçüncü ve dördüncü 6 aylık dönemlerde enflasyon oranında zam yapılacak.
  • Tüm sosyal haklara birinci yıl yüzde 20 oranında, ikinci yıl için de enflasyon oranında artış yapılacak.
  • Bütün bu artışların ilk altı aylık toplam değeri, ortalama yüzde 18.49 olacak.
  • Tamamlayıcı sağlık sigortası uygulaması bu sözleşme döneminde de devam edecek.,

Türk Metal Sendikası ne istiyordu?

Türk Metal Sendikası sözleşmenin ilk altı ayında toplam yüzde 26,28 zam isterken, ikinci altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1, üçüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 2, dördüncü altı ayda enflasyon oranına artı yüzde 1 ile 2020’de sosyal haklarda enflasyon oranına artı yüzde 3 zam talep ediyor.

MESS yüzde 10 teklif etmişti

MESS, 130 bin işçiyi doğrudan ilgilendiren grup toplu iş sözleşmesinde üç yıllık sözleşme ve yüzde 10 zam teklif ediyordu.

İşçiler 5 Şubat’ta greve gideceklerini duyurmuş, MESS de lokavt ilan etmişti.

Birleşik Metal, MESS’in teklifini değerlendiriyor

Birleşik Metal-İş Sendikası da dün gece MESS ile görüştü. Toplantı gece 04:00‘e kadar sürdü. 41 fabrikada 11 bin metal işçisini temsil eden Birleşik Metal-İş Sendikası,  Genel Yönetim Kurulu, şube başkanları ve sendika uzmanları ile süreci değerlendirmek üzere sendika genel merkezinde toplandı.  Birleşik Metal-İş’in akşam saatlerinde açıklama yapması bekleniyor.

Birleşik Metal-İş ne istiyor?

Birleşik Metal-İş, TİS taslağındaki zam teklifini ilk altı ay için yüzde 34,2 ikinci 6 aylık dönemde enflasyon artı 4, üçüncü 6 ay enflasyon artı 5, dördüncü altı ay için enflasyon artı 4 puan talep ediyor. Sosyal haklarda ise istenen artış yüzde 55. Sosyal haklara ikinci yıl için ise enflasyon artı 5 puan artış talep ediliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.