Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Fotoğraflarla “hayalet şehir” Vuhan

Çin’in balık pazarları ve pirinç üretimiyle ünlü eyaleti Hubey ve başkenti Vuhan, koronavirüsün merkezi oldu. Vuhan başta olmak üzere tüm eyalet artık hayalet şehirlerle dolu.

Hastalık ilk olarak Hubey eyaletine bağlı, Çin’in yedinci büyük şehri Vuhan’da 12 Aralık 2019’da görülmüş, yetkilileri şehir genelinde “gizemli” bir hastalığın görüldüğünü açıklamıştı. 31 Aralık’taysa koronavirüsün Huanan deniz ürünleri pazarında ortaya çıktığı ve ilk etapta 27 kişiyi etkilediği tespit edilmişti.

Virüsün kısa sürede 11 milyon nüfuslu Vuhan’dan diğer kent ve eyaletlere sıçraması nedeniyle 22 Ocak’tan bu yana başta Vuhan olmak üzere Hubey eyaletine bağlı 10’dan fazla kentte toplu ulaşım durduruldu.

Vuhan resmi olarak karantinaya alınmış değil. Ancak Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyanın en büyük 42’nci kenti olan Vuhan’da otobüs, tren, metro ve feribot seferleri ve uçuşlar durduruldu, kentin dışına araç çıkışları yasaklandı. Yollar resmen kapatılmadı ancak birçok yolda kontrol noktaları oluşturuldu ve halka kentten ayrılmamaları bildirildi. 

Zorunlu ihtiyaçları için sokağa çıkan maskeli kişiler dışında eczane ve hastanelerde kalabalıkları görmek mümkün. Halk üç süpermarketin yenilenen stoklarını sosyal medyadan takip ediyor. Marketlerin çoğu kapalı, balık pazarları ve sebze halleri ise haftalar önce kapatıldı.

Uluslararası prestijli bir tenis turnuvası, 35 yükseköğretim kurumu ve üniversiteye ev sahipliği yapan Vuhan sokakları bir aydır adeta terk edilmiş durumda.

İşte Vuhan’dan dünya basınına yansıyan fotoğraflar:


Vuhan’da haftalar sonra market stokları komşu eyaletlerden gelen destekle yenilendi. Stringer, Getty Images

 Vuhan şehir merkezinde bir eczanenin önü. Hector Retamal/AFP, Getty Images

Bir eczanenin içi. Eczane çalışanları korumalı giysilerle hizmet veriyor. Hector Retamal/AFP, Getty Images

Market stokları yenilenmeden önce şehrin büyük süpermarketlerinden biri. Feature China/Barcroft Media, Getty Images

Şehrin merkez hastanelerinden birinde tıbbi yardım bekleyen kalabalık. Chris Buckley/The New York Times
Koronavirüse yakalanıp yakalanmadığını tespit ettirmek isteyenler hastanelere akın ediyor. Çin genelinde en büyük sıkıntı medikal malzeme eksikliği. Hector Retamal/Agence France-Presse, Getty Images

 

Çin’in yedinci büyük şehri Vuhan’da resmi bir tecrit yok ancak sokaklar bomboş. The New York Times arşivi, Getty Images
Vuhan sakinleri market alışverişi dışında sokakları terk etmiş durumda. The New York Times arşivi, Getty Images

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.