Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Müzik dünyayı değiştirebilir”: 48. İstanbul Müzik Festivali’nden Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlaması

İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) 2-25 Haziran 2020 tarihleri arasında düzenleyeceği 48. İstanbul Müzik Festivali, “Beethoven’ın Aydınlık Dünyası” temasıyla, bestecinin ikonik eserlerine ve ondan esinlenen yeni projelere yer veriyor. Güçlü ve cesur müzikal diliyle, döneminin müzik türlerinin sınırlarını yıkan Alman piyanist ve besteci Ludwig van Beethoven, gelmiş geçmiş en ünlü ve etkileyici bestecilerden biri kabul ediliyor.

48. İstanbul Müzik Festivali’nin programı, 4 Şubat Salı sabahı Feriye’de yapılan bir basın toplantısıyla duyuruldu. Toplantıya İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, Elginkan Topluluğu İcra Meclisi Başkanı ve E.C.A. Presdöküm Sanayii A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Gaye Akçen ve İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya konuşmacı olarak katıldı.

İstanbul Müzik Festivali Direktörü Efruz Çakırkaya, yaptığı konuşmada festival programının Beethoven’dan hareketle “doğa sevgisi”, “insan sevgisi”, “özgürlükçü ve yenilikçi müzik dili” alt tema başlıklarıyla kurgulandığını aktardı.

Açılış konseri Kraliçe Elisabeth Keman Yarışması’nı kazanan genç solit Stella Chen’den 

48. İstanbul Müzik Festivali, açılış konserinde Tekfen Filarmoni Orkestrası ile 2019 Uluslararası Kraliçe Elizabeth Keman Yarışması’nda birinciliği kazanan 26 yaşındaki kemancı Stella Chen’i ağırlayacak. 

Festival, değeri neredeyse 40 yıl sonra anlaşılıp günümüzde en sık seslendirilen keman konçertolarından biri haline gelen, Beethoven’ın Re Majör Keman Konçertosu ile 2 Haziran Salı akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda açılacak.

Onur Ödülü Ahmet Say’a, Yaşam Boyu Başarı Ödülü Alexander Rudin’e verilecek

48. İstanbul Müzik Festivali’nin bu yılki Onur Ödülü, müzik eğitimcisi ve müzik yazarı Ahmet Say’a sunulacak. Festivalin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’ne ise Rus ekolünün önde gelen temsilcilerinden Alexander Rudin layık görüldü. Ödüller 20 Haziran Cumartesi akşamı Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek konser öncesinde sunulacak. 

Festivalden üç yeni eser siparişi 

48. İstanbul Müzik Festivali’nin eser siparişleri, besteci Turgay Erdener’in Pastoral Dokuzlu “alla turca” ve festivalin Ernst von Siemens Müzik Vakfı fonu desteği ile Tekfen Vakfı ortak siparişi olan Hasan Uçarsu’nun Toprak Sever İnsanları Birer Birer eserleri dünyada ilk kez festival kapsamında dinleyicilerle buluşacak. Peteris Vasks’ın bestelediği Yaylı Çalgılar Dörtlüsü No. 6 eserinin Türkiye prömiyeri de festival kapsamında gerçekleştirilecek.

Beethoven’ın 250. doğum yılı kutlamalarının merkezi konumundaki BTHVN2020 kapsamında gerçekleştirilen Beethoven Pastoral Projesi, doğanın tehdit altında olduğu, insanlığın çevreyi ve kaynakları hızla tahrip ettiği günümüzde, dünyanın dört bir yanından sanatçıları insanlık ile doğanın uyumlu birlikteliğine dair kendi vizyonlarını geliştirmeye çağırıyor. Turgay Erdener, 48. İstanbul Müzik Festivali siparişi olan yeni eseri Pastoral Dokuzlu “alla turcada Beethoven’ın Pastoral Senfoni’si ile Beethoven döneminde yaşamış Osmanlı bestecilerinin eserlerinden seçtiği temaları harmanlayarak geleneksel müzik ve klasik batı müziği çalgılarını birlikte kullandığı yepyeni bir eser yaratıyor. Dünya prömiyeri Dünya Çevre Günü’nde yapılacak Pastoral Dokuzlu “alla turca”; Derya Türkan, Yurdal Tokcan, Serkan Mesut Halili, Aykut Köselerli, Kağan Yıldız ve Semplice Quartet’i bir araya getiriyor. Konser 5 Haziran Cuma akşamı gerçekleştirilecek. 

Müzik Rotası Büyükada’da 

İstanbul Müzik Festivali’nin bir gelenek haline gelen Müzik Rotası konserleri bu yıl 7 Haziran Pazar günü Büyükada’da gerçekleştirilecek. Müzik Rotası’nın ilk durağı Anadolu Kulübü Sarı Köşk’te Avusturyalı yaylı çalgılar dörtlüsü Selini Quartet, Beethoven’ın Rus Büyükelçisi Razumovsky’nin siparişi üzerine bestelediği op. 59 sayılı dörtlülerin ilkini seslendirecek. 

Rotanın ikinci durağı, 20. yüzyılın başında adaya sayfiyeye giden kalabalık Yahudi toplumu için inşa edilen Hesed Le Avraam Sinagoğu’nda, her ikisi de farklı topluluklar ve sanatçılarla yurtiçi ve yurtdışında yoğun kariyerler sürdüren viyolonselci Gökhan Bağcı ve flütçü Cem Önertürk bir araya geliyor. 

Müzik Rotası’nın üçüncü durağı San Pacifico Latin Katolik Kilisesi’nde Türkiye’nin önde gelen genç kuşak gitaristlerinden Ayşegül Koca ile uluslararası pek çok yarışmadan ödüllerle dönen kontrbasçı Evren Şen’in seslendireceği Latin ağırlıklı programın ardından, rotanın son durağı Anadolu Kulübü Terası’nda Hollanda Saksofon Sekizlisi Beethoven’dan günümüze ve Anadolu’ya uzanan renkli bir repertuvarla dinleyicilerle buluşacak.

Festivalden Bebeklere Özel Konser

Festival, tarihinde ilk defa bebeklere özel konser de düzenliyor. İspanyol topluluk La Petita Malumaluga’nın projesi Bebeklere Beatles, bebekleri, çocukları ve yetişkinleri müziğin, hareketin ve görselliğin keyfini çıkarmaya davet ediyor. Konser, altı seans halinde 13 ve 14 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek.

Türkiyeli ve mülteci çocuklar çok dilli repertuvarla sahnede

2019 yılında farklı engelleri olan çocuklar ve gençleri Barış İçin Müzik Korosu ile bir araya getiren Birlikte Güçlü Sesler Korosu; bu yıl Türkiyeli ve mülteci çocukları buluşturuyor. Türkiyeli ve mülteci çocuk ve gençlerden oluşan, şefliğini Zeynep Eren Kovankaya’nın üstlendiği koro, çok dilli bir repertuvarla festival izleyicisiyle buluşacak. Konser, 8 Haziran akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı fuayesinde düzenlenecek.

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri bu yıl da festival konserlerini ücretsiz izleyebilecek 

Konservatuvarların müzik ve şan bölümü öğrencileri, bu yıl da festival konserlerini ücretsiz olarak takip edebiliyor. Öğrencilerin, katılmak istedikleri konserden bir gün önce, rezervasyon.iksv.org/konservatuvar linkinden katılmak istedikleri konseri seçerek kayıt yaptırmaları gerekiyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.