Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK 16. Genel Kurulu başladı – Kongreye katılan delegeler: “Önümüzdeki hedef birleşik bir mücadeleyi örgütlemek”

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nun (DİSK) üç gün sürecek olan 16. Olağan Genel Kurulu dün (14 Şubat) başladı.

İstanbul Haliç Kongre Merkezi’ndeki genel kurula, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP ve CHP’li milletvekilleri, uluslararası sendika temsilcileri ve DİSK üyesi işçiler katıldı.

DİSK Korosu’nun işçi marşları seslendirmesi ile başlayan genel kurulda daha sonra DİSK tarihine ilişkin sinevizyon gösterimi yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan DİSK Genel Sekreteri Cafer Gonca, adaletsizliğin ve açlığın yaygınlaştığı bir süreç ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Ekonomik krizin gittikçe derinleştiğini belirten Gonca, “Bu iktidarın bu durumdan çıkması mümkün değil, çünkü tünelin ucundaki ışık göründü, bıçak kemiğe dayandı. Demokrasi, barış ve insanlık için birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Ülkeyi karanlıktan aydınlığa çıkaracak olan Türkiye işçi sınıfı ve onun dostlarıdır” dedi.

Gonca’nın ardından konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da kapitalist sistemin eşitsizlikleri ve adaletsizlikleri ile tarihinin en derin krizini yaşadığını belirtti. Türkiye’de tek adam rejiminin olduğunu söyleyen Çerkezoğlu, şöyle devam etti: “2020’lerin başında dünyanın ve Türkiye’nin bu kritik kavşağında, kapitalizmin, neoliberalizmin yarattığı ağır sonuçlar karşısında işçi sınıfının, emekçilerin yanıtını ortaya koymak için toplandık. 40 yıldır ‘Başka alternatif yok’ diyen sermayedarlara karşı, onların siyasal sözcülerine karşı ‘Başka bir dünya, başka bir Türkiye mümkün, emeğin Türkiye’si mümkün’ demek için toplandık.”

İmamoğlu: “Korkunç bir işsizlikle karşı karşıyayız”

İstanbul’un açık ve kapalı alanlarını halka açık hale getirmeyi, özgürleştirmeyi ilke edindiklerini aktaran İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ise “İşsizlik bu ülkenin başına gelebilecek en büyük belalardan birisi. Komplolara gerek yok, her kesimden insanın iş bulma mücadelesiyle karşı karşıyayız. Ülkemizde bu baskılama sürecinin tehditlerini yaşayanların, burada ortak akılla sürece dair mesaj oluşturma mecburiyeti vardır. Örgütlü işçiler, Türkiye’nin toplumsal birliğinin bir çimentosu, sosyal barışın güvencesidir. DİSK’e hak ettiği değeri vermezsek, örgütlenmesi önündeki engelleri kaldırmazsak geleceğe de güvenle yürüyemeyiz” diye konuştu.

Kılıçdaroğlu: “Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundayız”

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu konuşmasında ekonomi, işsizlik ve demokrasi vurgusu yaptı. Kılıçdaroğlu, “Karl Marx bir dönem ‘Dünyanın bütün işçileri birleşin’ diyordu. Şimdi geldiğimiz 21. yüzyılda, otoriter rejimlerin giderek güç kazandığı bir ortamda yeni bir söylemle yola çıkmak zorundayız. Dünyanın bütün demokratları birleşmek zorundayız dedi.

İYİ Parti Milletvekili Andican: “DİSK’in üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını düşünüyorum”

Kongrede konuşan İYİ Parti İstanbul Milletvekili Ahat Andican, onurlu bir Türkiye oluşturulmasına destek verilmesinden başka bir çare olmadığını söyledi. Andican, “Tabii DİSK’in bu konuda üzerine düşeni fazlasıyla yapacağını düşünüyorum, sayın başkan buna ilişkin konuştu. Millet İttifakı arkasında bir araya gelerek, birleşerek önümüzdeki seçimlerde insan haklarına saygısız, cumhuriyete saygısız iktidarın sonunu getireceğiz” diye konuştu.

Temelli: “Türkiye’de yükselecek emek ve demokrasi mücadelesi bu köhne düzenin sonunu hızlandıracaktır”

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, köhne düzenin yıkılma zamanı olduğunu belirterek, “Gelin neoliberalizmi her yerde öldürelim. Dünyanın her yerinde halklar, emekçiler, gençler, kadınlar, işçiler meydanlarda Bağdat’tan Beyrut’a, Ekvador’dan Cezayir’e, Şili’ye kadar. Şili’de kadınlar, emekçiler bağırıyor. ‘Neoliberalizm Şili’de doğdu, Şili’de öldüreceğiz’ diyorlar. İnanıyorum ki Türkiye’de yükselecek emek ve demokrasi mücadelesi bu köhne düzenin sonunu hızlandıracaktırdedi.

DİSK üyeleri: “Bıçak kemiğe dayandı. DİSK mücadelenin öncüsü olmalıdır”

Medyascope olarak kongreye katılan delegeler ile konuştuk. Medyascope’a konuşan geel kurul delegeleri, beklentilerinin “birleşik bir mücadele” olduğunu söyledi.  Beklentilerinin yüksek olduğunu anlatan DİSK üyeleri, “Bıçak kemiğe artık dayandı. DİSK mücadelenin öncüsü olmalıdır” dedi. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.