Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Vodafone Vakfı gençlere yapay zekâ eğitimi verecek: “Tüketen değil üreten nesil”

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle hayata geçirilen “Yarını Kodlayanlar” projesine yeni eğitim modülleri eklendi. Eğitim platformlarından The Clubhouse Network ile yapılan işbirliği kapsamında 14-17 yaş arasındaki gençlere yapay zekâ eğitimleri verilecek. Türkiye’de ilk olan bu işbirliğiyle İstanbul, Ankara ve Trabzon’da toplam bin gence ulaşılması hedefleniyor. 

81 ilde 100 bin çocuğa eğitim  

Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle Ağustos 2016 tarihinde başlayan “Yarını Kodlayanlar” projesi kapsamında, 7-14 yaş arasındaki çocuklara kodlama eğitimi veriliyor. Bugüne kadar 60 ilde 43 binin üzerinde çocuğa ulaşan projenin bu yıl içerisindeki hedefi ise 81 ilde 100 bin çocuğa daha kodlama eğitimi vermek.

Türkiye’deki ilk The Clubhouse Network sınıfının açılışı için İstanbul Teknik Üniversitesi’nin (İTÜ) Yeni Bilgi İşlem Binası’nda bir tanıtım toplantısı yapıldı. Toplantıya İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı ve Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel katıldı. 

“Tüketen değil üreten nesil”

Toplantı Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel’in konuşmasıyla başladı. Süel, vakfın yaptığı her işin bir amaca hizmet etmesi gerektiğini ve bu işin bir amaca dokunması gerektiğine inandıklarını vurguladı ve Habitat Derneği ile birlikte hayata geçirdikler “Yarını Kodlayanlar” projesinin de amaç odaklı vizyonu destekleyen önemli bir proje olduğunu kaydetti. Süel sözlerini şöyle sürdürdü:

“‘Tüketen değil üreten nesil’ hedefiyle sürdürdüğümüz bu projede ülkemizin dört bir yanında 7-14 yaş arası çocuklara kodlama eğitimi veriyoruz. Bu yıl belli illerde projemize derinlik katarak eğitim içeriklerimizi zenginleştiriyoruz. Dünyanın en büyük eğitim platformlarından The Clubhouse Network işbirliğiyle projemize yeni eğitim modülleri ekliyoruz. Bu kapsamda 14-17 yaş arası gençlere yapay zekâ eğitimleri vereceğiz.” 

“Türkiye’deki gençler de The Clubhouse Network bünyesindeki özel eğitimlere erişme imkânı bulacak”

Hasan Süel’in ardından Habitat Derneği Başkan Yardımcısı Civan Sözkesen söz aldı. Sözkesen, Habitat Derneği’nin 25 yıldır toplumsal dönüşüm ve bilişim odaklı kalkınma alanlarında çalışmalar yürüttüğünü, “Yarını Kodlayanlar” projesiyle birlikte dijital dönüşümü çocuklar aracılığıyla gerçekleştirmek istediklerini vurguladı. The Clubhouse Network’ün yetişkin mentörlerle birlikte dezavantajlı bölgelerden gelen gençleri yaratıcılığa teşvik edeceğini söyleyen Sözkesen, “Eğitimlerde, Yapay Zekâ Kavramı; Dijital Dönüşüm ve Endüstri 4.0, Toplum 5.0; Yapay Zekâ: Tarihçesi, Etiği, Günümüz Kullanım Şekilleri; R Dili ve Programlama Kavramları; Yapay Zekâ İçin Kullanılabilecek Algoritmalar; Pyhton Dili Eğitimi ve Yapay Zekâ Uygulamaları gibi konular ele alınacak” dedi. 

“Hem Türkiye Vodafone Vakfı hem de Habitat Derneği ile çok güzel bir işbirliğinin daha arifesindeyiz”

Açılış toplantısı, İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı’nın konuşmasıyla devam etti. Yazıcı, paydaşlarının daha önceki eğitimlerde verdikleri kodlama çalışmalarını bu sene kodlama ve yapay zekâ alanında büyüttüklerini ve bu çalışmalara Milli Eğitim Bakanlığı’nın destek verdiğini belirtti: 

“Hem Türkiye Vodafone Vakfı hem de Habitat Derneği ile çok güzel bir işbirliğinin arifesindeyiz. Mekanikten dijitale geçiş, fiziksel ve biyolojik olanın dijitalle bütünleşmesi, bugünün çokça üzerinde durduğu bir konu. Bu bağlamda buradaki çalışma ürünün çocuklarımız tarafından hissedilmesi, bu motivasyonun öğretmenlerimize ve çocuklarımıza hissettirilmesi, yapılan çalışmaları çok yönlü olarak geliştirecektir.” 

“Artık, yeteneklerin geleceği var”

Yazıcı’nın ardından İTÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Lütfihak Alpkan konuştu ve ortaklarıyla birlikte katma değer üreten nesiller yetiştirmekten mutluluk duyduğunu belirtti. Katma değer üretim, istihdam ve ihracatı sağlamak için dijital dönüşüm teknolojilerine ihtiyaclarının olduğunu vurgulayan Yazıcı, kanser teşhisini bile yapay zekânın koyduğunu hatırlatarak bu teknolojinin öneminden bahsetti: 

“Vodafone’un ve Habitat’ın vizyonu ve bu mesleklere çok büyük oranla mezun üreten İTÜ’nün vizyonu, uluslararası rekabet içinde yeniden bir üretim istihdam atağı yapabilir miyiz, daha fazla katma değer üretir miyiz, genç istihdamı problemini nasıl çözebiliriz diye bakmak. Artık, yeteneklerin geleceği var. Geleceğe yönelik olarak hangi meslekler ön plana çıkacak bunun yanıtı yok. Üniversitelerin de sıkıntısı hangi mesleklerin eğitimini verelim konusu.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.