Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüm yönleriyle beklenen İstanbul depremi (3) – Tayfun Kahraman: “İstanbul depreme hazır değil”

Haber: Hazar Dost & Sema Kızılarslan

Merkez üssü İran olan depremde Van’ın Başkale ilçesinde dokuz kişinin hayatını kaybetmesi, İstanbullular’daki deprem endişesini yeniden uyandırdı. Medyascope’un “Tüm yönleriyle beklenen İstanbul depremi” dizisinin üçüncü bölümünde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Tayfun Kahraman ile “İstanbul’un deprem hazırlıklarını” konuştuk.

“Toplanma alanlarını boş olmasına göre değil, niteliğine göre belirledik”

İBB’nin açıkladığı afet toplanma alanları hakkında Kahraman, “İlk etapta belirlediğimiz 8 bin tane alan vardı. Bu alanları, heyelan bölgesi, zemin kayması gibi özellikler üzerinden değerlendirdik” dedi. Kahraman, tüm bu değerlendirmelerin sonunda İstanbul’da 859 adet afet toplanma alanı belirlediklerini söyledi.  

“1999 Depremi’nden bu yana kamu yapıları düzenlendi, konutlara dokunulmadı”

17 Ağustos 1999 Depremi’nin ardından, kamu kurumlarının güçlendirildiğini fakat konutlarda bu uygulamanın hayata geçirilmediğini belirten Kahraman, “Asıl önemli olan konutlar” diye konuştu.  

23 Şubat’ta İran’da meydana gelen ve Van’ın Başkale ilçesinde dokuz kişinin ölümüne yol depreme de değinen Kahraman, hayatını kaybedenlere başsağlığı dilerken, “Deprem artık gerçek olmamalı, önlemlerimizi almalıyız” dedi.

“2000 yılı öncesinde yapılmış 790 bin bina var”

Riskli binaların tespitine dair ise “2000 yılından önce yapılmış 790 bin binayı tespit etmemiz bizim projeksiyonumuza göre 2060 yılını buluyor” diyen Kahraman, en hızlı ve en doğru sonucu verecek yöntemi en geç 2020’nin Mart ayında açıklayacaklarını belirtti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.