Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Ankara’da koronavirüs şüphesi: İran’dan gelenlerin ilk testlerinde virüs bulgusuna rastlanmadı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ankara’da bulunan ve İran’dan tahliye edilen vatandaşların gözetim altında tutulduğu Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ni ziyaret etti. Ziyaretinin ardından bir basın açıklaması yapan Koca, “Şu ana kadar yapılan testlerin sonuçları negatif, yolcuların hiçbirinde koronavirüse rastlanmadı” dedi.

Başhekimlik ile görüşerek karantina koşulları hakkında bilgi aldığını söyleyen Bakan Koca, vatandaşların tek kişilik odalarda gözetim altında tutulduğunu, karantina süresince kullanılacak bütün malzemelerin de tek kullanımlık olduğunu belirtti. İran’dan tahliye edilen vatandaşların yanı sıra, onların sağlık durumunu karantina süresince takip edecek sağlık görevlilerinin korunması için de gerekli önlemlerin alındığını belirten Koca, bu önlemler hakkında detay vermedi. 

Bakan Koca, gözetim altında bulundurulan 132 kişinin çoğunluğunun genç yaşta bireyler olduğunu söyledi. Gözetim altındakilerden 11’inin 50 yaşın üzerinde olduğunu ekleyen bakan, iki hastada diyabet, bir hastada yüksek tansiyon, bir hastadaysa kronik bronşit rahatsızlıklarının tespit edildiğini belirtti. Gözetim altındaki 24 kişinin ise 15 yaş altı çocuk grubuna dahil olduğunu söyleyen Koca, koronavirüsün çocuk ve gençlerden ziyade kronik rahatsızlığı bulunan ve yaşı ilerlemiş bireylerde solunum yetmezliğine varan düzeyde etkili olduğuna dikkat çekti. 

Tahliye edilen yolcularda ve mürettebatta yüksek ateş gözlenmedi, test sonuçları negatif

İran’dan Ankara’ya getirilen vatandaşlardan 12’sinde yüksek ateş görüldüğüne ilişkin haberleri akşam saatlerinde yaptığı basın toplantısında yalanlayan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ziyareti sonrasında da, yolcuların hiçbirinde yüksek ateş görülmediğini tekrarladı. Koca, dört kişide öksürük ve burun akıntısı yani soğuk algınlığı belirtilerinin gözlemlendiğini ancak ateşlerinin normal düzeyde seyrettiğini belirtti.

Basın mensuplarından gelen bir soruya cevaben, soğuk algınlığı belirtileri gözlenen dört kişiyle ilgili net bilgi paylaşımı için yürütülen çalışmaların ve yapılan testlerin sonuçlanmasını beklediklerini belirten Koca, “Üçte ikisi tamamlandı, tetkikler sürüyor” dedi. Bakan Koca, sözkonusu dört vatandaşın bir kısmının Kum kentine seyahat etmiş olanlar arasında bulunduğunu, bir kısmının ise o bölgeye seyahat etmediğini sözlerine ekledi.

Gözetim altındaki vatandaşlar arasında, İran’da hastalığın yayıldığı Kum kentine seyahat etmiş olanlar da bulunuyor. Koca, bu nedenle hassasiyet gösterildiğini ve 14 günlük kuluçka süresi tamamlanıncaya kadar koronavirüs bulgularına rastlama ihtimaline karşı tetikte olunduğunı söyledi.

Vatandaşlardan alınan ilk numunelere ait sonuçların negatif olduğunu belirten Bakan Koca, “Şu ana kadar yapılan testlerin sonuçları negatif, yolcuların hiçbirinde koronavirüse rastlanmadı” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.