Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs Bilim Kurulu toplandı: Maske ihracatı kontrol altına alınacak, turizm sezonu geç başlatılacak, tüm kültür ve sanat etkinliklerinin ertelenmesi gündeme gelecek

Koronavirüs Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un katılımıyla toplandı. Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Prof. Dr. Serkan Topaloğlu’nun da hazır bulunduğu toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katılması bekleniyordu ancak Selçuk toplantıya katılmadı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, toplantının ardından açıklamalarda bulundu. Koca’nın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

“Devlet yönetimimiz dün pozitif bir vakanın olduğu bilgisini vermekte tereddüt etmemiştir. Bugün de Bilim Kurulu toplantımızı yaptık. Sorunu siyasal dille ele almadık, bilimsel yöntemle ilerledik. Avrupa’yla ilgili kaygılarımız doğrulandı. Bunu bekliyorduk. Salgının Avrupa’daki durumu bizi dün akşamki tabloyla karşı karşıya bırakmakla büyük ihtimalle yetinmeyecektir, risk ciddidir. Dün bir pozitif vakayla karşılaştık. Birkaç vaka salgın değildir. Bu sadece virüsün ülkemiz sınırlarına girdiği anlamına gelir. Bu küresel soruna karşı ulusal bir mücadele vereceğiz. Şimdi yapmamız gereken hayatımızı tedbirler doğrultusunda yeni bir düzene sokmaktır. Koronavirüs, tedbirlerimizden daha güçlü değildir.

Süreç içerisinde sizlerle birlikte bu şekilde başka buluşmalarımızın olması kuvvetle muhtemeldir. Biliyorsunuz yeni koronavirüse karşı antibiyotikler etkili değildir. Tahminlerin, yorumların, kendince çıkarımların bilgiyle karıştırıldığı bir ortamdayız. Kabul edersiniz ki sizlere büyük sorumluluk düşüyor. Yanlış, maksatlı, kötü niyetli enformasyon bu durumlarda en kötü bulaşıcılardır. Bu ulusal mücadelenin güçlü bir aktörünün medya olacağına inandığımı aktarmak istiyorum.”

Maske ve tulum gibi koruyucu ekipmanların fiyatlarındaki artışa da değinen Koca, “Özellikle vatandaşımızın ihtiyacının son derece önemli olduğunu ve piyasa doygunluğa ulaşmadan ihracata izin verilmeyeceğini tüm üreticilere hatırlatmak istiyoruz. Maske ihracatı ön izne tabi olacak” dedi.

“Okulların tatili konusu bugün gündemimiz olmadı” diyen Koca, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında bir toplantı yapılacağını, bu toplantıya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un da katılacağını söyledi.

Sağlık Bakanı Koca, alınması gereken önlemlerle ilgili olarak ise şunları söyledi:

  • “Zorunlu olmadıkça hiçbir vatandaşımız yurtdışına gitmemeli, gidenler evinden 14 gün boyunca çıkmamalı. Bunu takip ediyor olacağız.”
  • “Yaşlılarımızın bu dönemde korunması önemli. 60-65 yaş üzeri mümkün olduğunca dışarı çıkmamalı.”
  • “Tokalaşma, sarılma gibi yakın temaslardan lütfen kaçınalım. Kişisel eşyalarımızı ortak kullanmayalım.”
  • “Dinamik bir süreçteyiz her gün yeni kararlar gündeme gelebilir.”

“Az sayıda turist gelmesi daha sağlıklı”

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da turizm sektöründe alınması kararlaştırılan ilk önlemleri değerlendirdi. Ersoy şöyle konuştu:

“15 Nisan turizm açısından hassas bir tarih. Mümkünse turizm talebinin nisan sonuna ertelenmesi daha mantıklı geliyor. Geçen seneyle kıyaslandığında, turizm hareketlerini cezbettirmek yerine geçen seneye göre daha az sayıda turist gelmesinin çok daha sağlıklı olacağına karar verdik. Dün sektör temsilcileriyle bir toplantı yaptım. Maliye ve Hazine Bakanımızla da bir toplantı yaptım. En geç bir hafta içinde sektörel desteklerle ilgili açıklama yapacağız. Kültürel etkinlikler ve organizasyonlarla ilgili, bakanlığımıza bağlı organizasyonları nisan sonuna ertelemek de gündemde. Bununla ilgili açıklamayı yarın netleştirmiş olacağız.”

“2 bin 183 firmamızı denetime aldık”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise başta maske fiyatları konusu olmak üzere şunları kaydetti:

“Ticaretin aksamaması ve akışı için tüm tedbirleri aldık. Son dönemde maske, eldiven, tulum ve sıhhi malzemelerde, piyasada aşırı fiyat artışları oldu. İhracatta da artış oldu. Tabii bizim amacımız ihracatımızı engellemek değil. Öncelik halkın sağlığı. Önceliğimiz vatandaşın ulaşması. 2 bin 183 firmamızı denetime aldık. Bunlardan bazılarını soruşturma kapsamına aldık. 16 Mart’tan nisan sonuna kadar yurtdışındaki fuarları ertelemeyi kararlaştırdık.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.