Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İlk vaka sonrası İstanbul’dan koronavirüs izlenimleri: Piyasada kolonya bulunamıyor, öğrenciler okulların tatil edilmesini istiyor, temel gıda reyonları boş

Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının açıklanmasının ikinci gününde Medyascope’tan Caner Polat ve Sedat Elbasan, İstanbul’da sokağın nabzını tuttu.

Süpermarketlerde temizlik ürünleri ve temel gıda reyonları boşalmış durumda. Bakkallarda ise durum gayet normal. İlk ve ortaöğretim öğrencileri okula gitmeye çekiniyor. Temizlik ve dezenfektasyon ürünleri fahiş fiyatlara satılıyor. Eczacılar ise ilk vakanın açıklanmasıyla birlikte tedarikçilerin fiyatları yükseltmesinden yakınıyor.

Süpermarket, eczane ve büfelerde kolonya bulunamıyor

Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs 10 Mart gecesi itibarıya Türkiye’de de tespit edildi. Virüsün hızlı yayılması korkusu ise yurttaşları bireysel önlemler almaya yönlendirdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 60 derecenin üzerindeki kolonyaların virüse karşı önleyici olduğunu açıklaması üzerine piyasada kolonya bulmak oldukça zorlaştı. Kolonya bulabilenler ise fahiş fiyatlardan şikayetçi. Bakkallarda eskisine oranla iki katına satılan kolonyalar süpermarketlerde ise bulunamıyor. Süpermarket ve kozmetik mağazalarında çalışanlar ise tedarikçilerin günler sonrasına randevu verdiğini söylüyor.

Medyascope’a konuşan bir eczacı ise virüse karşı önleyici malzeme satın almaya gelenlerin yeterli önlemleri almadıklarını vurguluyor. Yalnızca maske ve dezenfektan kullanımının yeterli olmadığını, el yıkamanın, beslenmenin ve yeterli uyku uyumanın da en az bu önlemler kadar önemli olduğunu söylüyor.

İlk ve ortaöğretim öğrencileri okulların tatil edilmesini istiyor

İstanbul sokaklarında çok sayıda okula gitmeyen öğrenci görmek mümkün. Konuştuğumuz bir ortaöğretim öğrencisi, “Koronavirüs sebebiyle okula gitmeye korkuyorum. Çünkü okullarda çok hızlı yayıldığını söylüyorlar. O yüzden okula gitmiyorum. Okullar tatil edilmeli” diyor. Veliler ise, “Konser ve etkinlikler iptal ediliyor, tatil edilen ya da çevrimiçi eğitime geçen üniversiteler var. Ancak çocukların okuduğu okullar tatil edilmedikçe bir anlamı yok” diye konuşuyor.

“Otobüs duraklarında yeterli önlem alınmıyor”

Türkiye’deki ilk koronavirüs vakasının ardından Medyascope, İstanbullulara mikrofon uzatmıştı. Eminönü’nde bulunan otobüs duraklarında her servisten sonra otobüslerin dezenfekte edildiğini görüntülemiştik. Bugün Levent’teki otobüs duraklarında ise herhangi bir önlem alınmadığını gördük. Konuştuğumuz otobüs şöförü, “Burada bir dezenfekte çalışması olmuyor. Akşam garaja gittiğinde dezenfekte ediliyor otobüsler” dedi. Toplu taşıma araçlarında gerekli önlemlerin alınmadığını söyleyen bir yurttaş ise, “Maalesef sadece Eminönü’nde ve Beşiktaş’ta her servisten sonra otobüslerin dezenfekte edildiğini duyduk. Ancak İstanbul’da aktarmasız yolculuk yapmak imkansız. O yüzden dezenfekte çalışmalarının topyekûn yapılması gerekiyor” diye konuştu.

Süpermarketlerde temel gıda reyonları boş, mahalle bakkallarında ise durum normal

Sosyal medyada süpermarketlerdeki temel gıda reyonlarının boşaldığını gösteren fotoğrafların dolaşması üzerine süpermarketleri ve mahalle bakkallarını dolaştık. Yurttaşların karantina korkusuyla temel gıda ürünlerini stok yapması nedeniyle raflar boşalmış durumda. Mahalle bakkallarında ise ürün sıkıntısı yaşanmıyor. Konuştuğumuz bir mahalle bakkalı, “Bizim raflarımız dolu, herhangi bir rağbet olmadı. Önümüzdeki günlere hazırlıklıyız” diyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.