Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

DİSK/Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Aguş: “AVM’lerde alınacak önlemler konusunda geç kalındı”

Koronavirüs salgınına karşı önlem olarak kafe, bar, kıraathane ve birçok yerin faaliyeti durdurulurken alışveriş merkezleri açık kalmaya devam ediyor. Medyascope’a konuşan DİSK/Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Aguş, AVM’lerde alınacak önlemler konusunda geç kalındığını söyledi ve “Patronlar koronavirüs salgınının faturasını işçilere kesmemeli” dedi.

Koronavirüsün Türkiye’de de görülmesinin ardından birçok etkinliğin iptal edilmesinin yanı sıra lokanta, sinema, tiyatro ve kafeterya gibi mekanlarda faaliyetler durduruldu. Ancak alışveriş merkezlerinde (AVM) bulunan birçok mağaza faaliyet göstermeye devam ediyor.

Her gün yüzlerce müşteriyle temas

AVM ve içinde yer alan mağazalarda aynı ortamı paylaşan işçi ve çalışanlar, gün boyunca yüzlerce müşteriyle yakın temasta bulunuyor. AVM ve mağazacılık sektöründe çalışan işçilerin durumunu DİSK’e bağlı Sosyal-İş Sendikası Genel Başkanı Mustafa Aguş ile konuştuk.

AVM’ler ile ilgili koronavirüs salgını öncesinde de çalışmaları olduğunu söyleyen Aguş “İşkolumuz olduğu için AVM’lerle ilgili bir yıldır çalışma içerisindeydik. Ülkemizde 500’e yakın AVM, yaklaşık 500 bin çalışan var. Buraları ayda 2,5 milyon insanın gittiği işyerleri” diye konuştu.

“AVM’leri açık tutmanın anlamı yok”

Aguş, “Salgının daha fazla yayılmaması için resmi makamlarca tedbirler açıklandı. Fakat AVM’lerde alınacak önlemler konusunda geç kalındı” dedi.

Kafe ve sinemaların kapatılmasının AVM’lerdeki ziyaretçi sirkülasyonunu azalttığını belirten Aguş, “Bu saatten sonra AVM’leri açık tutmanın anlamı yok” diye konuştu.

Örgütlü oldukları işyerlerinde hemen önlemler aldıklarını belirten Aguş, şunları söyledi: “Biz örgütlü olduğumuz işyerlerine hemen bir yazı yazarak, hamile kadınlara, yasal süt izni kullanan kadınlara, engelli işçilere, kronik rahatsızlığı bulunan işçilere ve 12 yaşından küçük çocuğu bulunan işçilere ücretli izin verilmesini talep ettik. Toplu sözleşme yaptığımız işyerleri taleplerimizin tamamını uyguladılar.”

Salgına karşı en büyük tedbirin sosyal mesafelenme olduğunu ve bu konuda çalışanları koruyacak önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Aguş, “Örgütlü olduğumuz işyerlerinde kalabalık çalışmayı azaltmaya uğraşıyoruz. Sözleşmemiz olan bir marketler zincirinde sabah ve akşam birer saat mesaiden düşürdüler” dedi.

“Ücretsiz izin yapılmamalı”

Koronavirüs salgınının patronlar tarafından fırsata çevrilmemesi gerektiğini söyleyen Aguş, “İşten çıkarmalar yasaklanmalı. Ücretsiz izin ve benzeri uygulamalar kesinlikle yapılmamalı. Kimse mağdur edilmemeli. Bu salgının faturası emekçilere kesilmemeli” diye konuştu.

Sosyal-İş Sendikası olarak üyelerinin ve işçilerin her zaman yanında olduklarını belirten Aguş, ”Sendika olarak kriz masası oluşturduk. Süreci takip ediyoruz” dedi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.