Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı: “Türkiye’de koronavirüs aşısı bulunabilir; un var, şeker var, biz sadece bunları bir araya getirip helva yapmıyoruz”

Doç. Dr. Mustafa Ulaşlı, 2002-2005 yılları arasında Princeton Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik Anabilim Dalı’nda üç yıl araştırma görevlisi olarak çalıştı ve 2007 yılında Utrecht Üniversitesi Tıbbı Biyoloji Genetik Anabilim Dalı’nda koronavirüs üzerine doktora yaptı.

Ulaşlı, koronavirüsle ilgili yapılan çalışmalarda yer almaya hazır olduğunu belirterek bugün Sağlık Bakanlığı’ndan aranacağının söylendiğini ancak henüz arayan olmadığını belirtti. Ulaşlı, “Ben bu virüsün genetiğiyle ilgili çalıştım. Aşıya yönelik de bir donanımım var. Türkiye’deki mevcut üniversitelerin altyapıları gerçekten iyi. Amerika, Avrupa deneyimim de var. Türkiye’deki bilim insanlarının donanımı noktasında da bir sıkıntımız yok. Un var, şeker var, biz sadece bunları bir araya getirip helva yapmıyoruz. İnsanlar bir araya getirildiğinde ben de bu takımın bir parçası olabilirim” dedi.

Dünyada, Çin ve Güney Kore’nin koronavirüsle mücadele stratejilerini örnek veren Ulaşlı, “Belki de bizim bu iki stratejiyi de hızlıca uygulamamız gerekiyor. İnsanların sokağa çıkmaması konusunda bir tedbir olmalı, bunu engelleyecek şekilde toplu taşımalar hızlıca durdurulmalı. Bakanlık nezdinde yapılması gerekenlerden biri de tanı noktasında kim destek verecekse hızlıca göreve çağrılmalı. Çünkü bu bir takım işi ve ne kadar fazla insanı içine katarsak o kadar hızlı aşabiliriz. Ancak bunu yapmazsak virüs bir süre daha hayatımızda kalacağa benziyor” diye konuştu.

Ulaşlı sözlerini şöyle sürdürdü: “Pozitif çıkmasından ziyade negatiflik de önemli. Aytaç Yalman örneğinde olduğu gibi negatif çıkan insanı eve gönderirseniz ve pozitifse, bu çok vahim bir durumdur. Bu çok ürkütücü bir senaryo. Gençlerde de ‘Bize bir şey olmaz’ yanılgısı var. Enfekte olan bir genç etrafındaki insanlara bu virüsü bulaştırabilir. Havadan bulaşma potansiyeli de var ama ‘sokağa çıktım bulaşacak’ psikozuna da girmemek lazım.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.