Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Yeni infaz düzenlemesi yarın Adalet Komisyonu’nda: Uyuşturucu ve cinsel istismar suçlarına da ceza indirimi

Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) grubunun taslağını oluşturduğu infaz düzenlemesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ile görüşmeler sonrası son halini aldı. Partilere sunulan bilgi notuna göre, 10 farklı kanunda değişiklik öngörülüyor. Taslak yarın TBMM Adalet Komisyonu’na sunulacak. İnfaz paketi kasten öldürme, terör suçları ile örgütlü suçlarda ceza indirimi öngörmezken cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçlarında uygulanan koşullu salıverme oranı yüzde 75’ten yüzde 67’ye indiriliyor.

Terör suçları ve örgütlü suçlar kapsam dışı

Partilere sunulan bilgi notuna göre, koşullu salıverilme oranı 2/3’ten 1/2’ye indirilecek. Kasten öldürme suçunda uygulanan 2/3’lük oran ve terör suçları ile örgütlü suçlarda uygulanan 3/4’lük oranda ise bir değişiklik yapılmayacak.

Kamuoyunda uzun süredir cezaevinde olmaları tepki çeken iş insanı Osman Kavala, yazar Ahmet Altan, eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı gibi isimler yeni düzenlemenin dışında kalıyor.

Cinsel suçlara ve uyuşturucuya ceza indirimi

Mükerrir (tekrar eden) suçlar ile, cinsel suçlar ve uyuşturucu ticareti suçlarında ise, 3/4’lük koşullu salıverilme oranı 2/3’e indiriliyor.

Denetimli serbestlik 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor

Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılıyor. 

Yaşlılar ve kadınların denetimli serbestlik süresi 2 yıl artıyor

Yine terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç olmak üzere, 0 – 6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşın üstündeki hükümlüler hakkında uygulanan 2 yıllık denetimli serbestlik 4 yıla çıkarılıyor.

Çocuk hükümlüler için cezaevindeki 1 gün 3 gün sayılacak

Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak uygulanacak.

Gece ve hafta sonu infazı işlerlik kazanacak

Hapis cezalarının hafta sonu ve geceleyin ceza infaz kurumunda kalmak suretiyle infaz edilebilmesine ilişkin 6 aylık sınır, kasıtlı suçlar bakımından 1 yıl 6 aya, ölüme neden olma hariç taksirli suçlar bakımından ise 3 yıla çıkarılacak.

Adli Tıp raporuyla evde hapis 

5 yıl veya altında hapis cezası alanlar, infaz sürecinde maruz kaldıkları ağır bir hastalık veya engellilik nedeniyle ceza infaz kurumu koşullarında hayatlarını yalnız idame ettiremeyecekleri Adli Tıp Kurumu raporuyla tespit edilirse, cezalarını evlerinde çekebilecek. Ayrıca, yeni doğum yapan ve toplam üç yıldan az süreli hapis cezasına çarptırılan kadınlar da cezalarını konutlarında çekebilecek.

İyi hal düzenlemesi

İyi hal incelemesi infazın tüm aşamalarında yapılacak. İnfaz aşamasında tüm kararlar infaz hâkimleri tarafından verilecek.

Canavarca işlenen yaralama suçuna ceza artırımı

Düzenlemeyle birlikte, yaralama suçunun canavarca hisle işlenmesi durumunda cezanın artırılacağı da öngörülüyor. Azami ceza, 13 yıl 6 aydan, 18 yıla çıkarılacak. 

Kaçakçılık malın değerine göre cezalandırılacak

Düzenlemede son olarak, kaçakçılık suçunda malın değerine göre indirim ve kovuşturma evresinde etkin pişmanlıktan yararlanma imkanı getiriliyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.