DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Zoom uygulaması üzerinden çevrimiçi basın toplantısı düzenledi. Çerkezoğlu, “Temel, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerde çalışan işçiler, ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır. Bu işçilerin yasal hakkıdır, dahası yaşam hakkıdır” dedi. Çerkezoğlu İşsizlik Fonu’na da değinerek “İşçinin parası işçi için kullanılmalıdır” diye konuştu.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla etkin mücadele için alınması gereken önlemlere dair basın toplantısı düzenledi. Çerkezoğlu basın toplantısını Zoom uygulaması üzerinden yaptı. Toplantıya DİSK yönetim kurulu üyeleri ve gazeteciler katıldı.
Koronavirüs salgını yurttaşların yaşamını ve sağlığını tehdit ederken, milyonlarca işçinin de işini ve gelirini kaybetmesine yol açtığını belirten Çerkezoğlu şöyle konuştu: “Türkiye tarihinin en büyük işsizlik dalgası ile yüz yüzeyiz. Başından beri Kovid-19 ile mücadelenin sağlık boyutu kadar toplumsal ve ekonomik boyutunun da önemsenmesi gerektiğini ısrarla savunuyoruz. Türkiye’de ilk vakanın ortaya çıktığı 11 Mart 2020 tarihinden bu yana salgının toplumsal ve ekonomik etkilerine karşı hükümeti ve kamuoyunu uyardık. DİSK olarak uyarmakla kalmadık, çözüm önerilerini somut olarak açıkladık.”
“Ekonomik İstikrar Kalkanı adlı önlemler paketi kamuoyunun beklentilerini karşılamadı”
18 Mart’ta hükümet tarafından açıklanan Ekonomik İstikrar Kalkanı adlı önlemler paketinin kamuoyunun beklentilerini karşılamadığını belirten Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kovid-19’un tahribatına karşı başından beri öneri ve çözüm üreten DİSK, Çankaya Köşkü’nde düzenlenen zirveye çağrılmadı. DİSK ile konunun muhatabı sağlık meslek örgütleri de toplantıya davet edilmedi. Sonuçta açıklanan paket işçilerin, çalışanların Kovid-19 ile mücadelede karşılaştıkları sorunlara çözüm getirmedi. Kalkan adı verilen paket için söylenecek tek şey: Dağ fare doğurdu!”
“Amasız, fakatsız köklü önlemler alınmalı”
Koronavirüs ile mücadelenin giderek yaşamsal hale geldiğini vurgulayan Çerkezoğlu, “Salgının halk sağlığı ve insan yaşamı açısından daha da vahim sonuçlar yaratacağı açıktır. Hükümeti konunun vahametine uygun, köklü adımlar atmaya; bir yandan halkın sağlığını ve canını öte yandan işini ve gelirini korumaya çağırıyoruz. Amasız, fakatsız köklü önlemler alınmalı ve Kovid-19’a karşı kapsamlı bir sosyal paket ilan edilmelidir. Anayasanın sosyal devlet ilkesine uygun biçimde devlet, halkın sağlığını, işini ve gelirini korumak için gereken her şeyi yapmalıdır. Kamu ve özel, bütün kaynaklar Kovid-19 ile mücadele için seferber edilmelidir” dedi.
Açıklamada Çerkezoğlu, hükümetin salgınla mücadelede üç temel ve acil görevi olduğunu belirtti. Çerkezoğlu, “Birincisi halkın sağlığını korumak. İkincisi çalışanların işini korumak. Üçüncüsü hanelerin gelirini korumak” diye konuştu.
“Yapılacak düzenlemelerin 48 saat içinde hayata geçirilmesi mümkün”
Yaşamsal gereklilikler doğrultusunda hükümetin acilen adım atmasını ve sektörlere göre düzenleme yapmasını isteyen Çerkezoğlu, “Sözkonusu karar ve buna uygun yapılacak düzenlemelerin 48 saat içinde hayata geçirilmesi mümkün, dahası salgının yayılma hızı göz önüne alındığında zorunluluktur. Ülkeyi yönetenler bu adımı atmadığı takdirde temel, zorunlu ve acil işler dışındaki işlerde çalışan işçiler, yaşamlarını tehdit eden bu koşullarda 6331 sayılı Yasanın 13. maddesinde de açıkça belirtildiği şekilde ciddi ve yakın bir tehlike nedeniyle çalışmaktan kaçınacak ve çalışmama hakkını kullanacaktır. Bu işçilerin yasal hakkıdır, dahası yaşam hakkıdır” dedi.
Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
“İşsizlik Sigortası Fonu işçinin gelirini koruma fonu olarak kullanılmalıdır”
İşsizlik Sigortası Fonu kaynaklarının hızla nakit haline getirilmesi ve çalışanların gelir kaybını karşılamak için kullanılması gerektiğini söyleyen Çerkezoğlu, “Fondaki kaynaklarla 10 ile 15 milyon işçiye üç ay boyunca asgari ücret düzeyinde bir destek rahatlıkla sağlanabilir. İşsizlik Sigortası Fonu işten çıkarma yasağı ile birlikte, işi ve işçinin gelirini koruma fonu olarak kullanılmalıdır. Derhal yasa değişikliği yapılarak işsizlik ödeneğinden ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanma için var olan ağır koşullar kaldırılmalı, işçinin parası işçi için kullanılmalıdır” dedi.
“Hükümet bir an önce köklü ve kapsamlı bir sosyal devlet programını açıklamalı”
Salgınla mücadelenin, Meclis’in etkin çalışmasıyla, sendikaların, sağlık meslek örgütlerinin, yerel yönetimlerin katılımıyla şeffaf ve katılımcı bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirten Çerkezoğlu, hükümete şu çağrıda bulundu: “Kovid-19 ile mücadelenin köklü ve kamucu ekonomik politikalar ile yürütülmesini savunurken, günlük yaşama ilişkin getirilen kısıtlamaların salgınla mücadele amacı ile uyumlu olmasına ve salgınla mücadelenin yeni otoriter uygulamalara yol açmamasına dikkat çekmek istiyoruz. Hükümeti bir an önce halkın sağlığını, çalışanların işini ve hanelerin gelirini korumak için köklü ve kapsamlı bir sosyal devlet programını açıklamaya ve uygulamaya çağırıyoruz.”