Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

“Nasıl evde kalalım, çalışmasam ekmek yok” dediği video yüzünden gözaltına alınan TIR şoförünün avukatı: “Evde kal çağrısı varken karakola giderek imza atacak olması akıl alır gibi değil”

Hatay’ın İskenderun ilçesinde sosyal medya paylaşımı nedeniyle gözaltına alınan TIR şoförü Malik Yılmaz, ifadesinin ardından adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı. Yılmaz daha dün serbest bırakılmasına rağmen bugün çalışmaya devam ediyor. Avukatı Erdem Harmaoğlu, “İmza atma yükümlülüğüne de itiraz ettik. Herkese ‘evde kal’ denirken, bir kişiye ‘sokağa çık ve karakola gelerek imza at’ denmesi akıl alır gibi değil” dedi.

Malik Yılmaz, çektiği videoda “Evde kal Türkiye. Nasıl kalalım baba? Emekli, memur, zengin değilim. İşçiyim. TIR şoförüyüm. Çalışmasam ekmek yok. Elektriğimi, suyumu, kiramı ödeyemem” demiş, videonun sosyal medyada yayılmasının ardından Hatay İl Emniyet Müdürlüğü açıklama yapmış ve Yılmaz hakkında “kanunlara uymamaya teşvik” suçundan işlem başlatıldığını duyurmuştu. 

TIR şoförü Malik Yılmaz’ın avukatı Erdem Harmaoğlu, Emniyet ve adliyede yaşananları Medyascope’a anlattı. Harmaoğlu, ifadesi alınırken Yılmaz’a “Videodaki sen misin, hangi sosyal medya hesabında paylaştın, amacın neydi?” gibi soruların yöneltildiğini belirtti ve ekledi: “Kendisi burada bir kastının bulunmadığını, evde kal talimatının bir yasaya dayandığını bilmediğini söyledi. Kanunlara uymama suçlaması var ve evde kal talimatı bir kanunmuş gibi işlem görüyor. Malik de ‘Bunun bir yasaya dayandığını bilmiyordum, suç işleme kastım yoktur’ dedi. ‘Sadece hesaplarımda paylaştım ve 100-150 kişi vardı hesaplarımda, tüm halka yayılacağını bilmiyordum’ dedi. Adli kontrolle serbest bırakıldı şimdi, haftada bir gün imza atacak.”

Çalışmaya devam ediyor

Malik Yılmaz, evde kal çağrılarına rağmen çalışmak zorunda olduğunu dile getirmişti ve serbest bırakıldığı ilk günde dahi çalışmaya devam ediyor. Yılmaz, şehirlerarası taşımacılık yapıyor ve bu akşam da bir sefere çıkacak. 

Avukat Harmaoğlu, imza atma yükümlülüğüne itiraz ettiklerini, yapılan açıklamaların çelişkili olduğunu belirtti: “Kanunun amacına yönelik değil çünkü imza atarsa karakola gitmesi gerekecek, ama yolda olması, para kazanması gerekiyor. Hâkim de esnetti ve pazartesiden çarşamba akşamına kadar herhangi bir zamanda giderek imza atacak. Adli kontrol kararına itiraz edeceğiz. Herkese evde kal denirken, bir kişinin sokağa çıkartılarak karakola gönderilmesi akıl alır gibi değil. Evde mi kalsın, karakola mı gitsin? Bir suç unsuru da yok zaten.”

Avukat Erdem Harmaoğlu ile söyleşimizin tamamı:

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.