Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantina altındaki köylerde son durum: Vakalar artıyor, köylüler tedirgin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye genelinde 41 yerleşim biriminin karantina altında olduğunu açıklamıştı. Çanakkale, Düzce, Tunceli, Van, Yozgat, Malatya, Sivas, Çankırı, Rize gibi illere bağlı bazı köylerde karantina uygulaması olduğu biliniyor. Karantina altındaki altı köye ulaştık, Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ile konuştuk. Köylerde vakaların artmasının sebebi çoğunlukla İstanbul’dan gelişler. Neredeyse tüm köylerde tedirginlik hâkim. Bazı köylüler yeterli test yapılmadığını söylerken salgının daha da yayılabileceğinden endişe ediyor.

Karantinaya alınan yerlerden Rize’nin Kendirli ilçesinde koronavirüs nedeniyle bir kişi hayatını kaybederken iki kişinin tedavisi hastanede devam ediyor. Kendirli’de vakaların çıkması nedeniyle yakınlarda bulunan Yeni Selimiye, Beştepe, Esentepe ve Maltepe köyleri de dört gün önce karantinaya alındı.

Yeni Selimiye Köyü Muhtarı Hasan Üskütoğlu, yazın 500, kışın 100 nüfuslu bir köy olduklarını belirtirken köylerinde şu ana kadar herhangi bir vaka olmadığını söyledi ve karantina şartlarını anlattı: “Esentepe, Maltepe ve Beştepe köyleriyle birlikte karantinadayız. Bu süreç bizi ekonomik olarak zorluyor. Yavaş davranılıyor, biraz daha hızlı olunması lazım. Bakanımızın bir şey anlatması lazım. Gübre vuracak mıyız, çayımız var vs… Ne olacağına dair bilgi paylaşılması gerekiyor. Bilgimiz yok ve bekliyoruz. Sadece biz değil diğer köyler de aynı durumda. Bir buzdolabı tamircisi çağırdık, karantinadayız diye gelmedi örneğin. Maddi olarak zorlanıyoruz, bir açıklama yapılması gerekiyor.”

Beştepe Köyü Muhtarı Adnan Kosif, şu anda köy nüfusunun yüzde 10’unun köyde olduğunu söylerken, Esentepe Köy Muhtarı İbrahim Büyük şöyle konuştu: “Kendirli’de bir ölü var ve birkaç da vaka var deniyor. Burası hastaneye 15-16 kilometre uzaklıkta bir yer, bir de daha yakında bir sağlık ocağı var. Köyde şu anda güvenlik jandarma tarafından sağlanıyor. Evimizin önündeki bahçeden dışarı çıkamıyoruz.”

Tunceli’de iki vaka var

Tunceli’nin Mazgirt ilçesine bağlı Geçitveren Köyü’nde de iki koronavirüs vakası tespit edildi. Köyde yaşananları öğrenmek için ulaştığımız Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, karantinanın dördüncü gününü doldurduğunu söylüyor ve durumu şöyle özetliyor: “İki vaka var, hastanedeler ve aile de karantinaya alınmış durumda merkezde. Biri Adana’dan, diğeri İstanbul’dan geliyor. 70 yaşın üstünde iki kişi, 10-15 gün önce geliyorlar buraya. Bizim toplumumuzun bir geleneği vardır. Dışarıdan biri geldiğinde diğerleri gider hoş geldin der. Bu sebeple köy olduğu gibi karantinaya alındı zaten. Muhtarla da görüşerek tüm ihtiyaçları karşılıyoruz. Köylüde bir korku var. Pozitif vaka çıkan yerlerde daha fazla kaygı sözkonusu oluyor fakat sağlık görevlisi arkadaşlarımız köylüyü bilgilendiriyor. Muhtarlar düzeyinde bu çalışmaları yürütüyoruz. İki kişinin temas ettiği 5-6 kişi tespit edildi. Onların da testler yapıldı zaten.”

Testi pozitif çıkan iki kişinin birçok kişiyle temas ettiğini anlatan Geçitveren Köyü Muhtarı Bayram Güzel’in talebi ise tüm köylülere test yapılması.

“Temas ettiklerine test yapılmadı, köylülere de bulaştırmış olabilirler”

Çankırı’nın Kamış Köyü de karantina altındaki köylerden. Köyden Turan Kalaycıoğlu, iki kişinin karantinada olduğunu söylüyor ve bu kişilerin İstanbul’da katıldıkları bir nişanda virüsü kaptıklarını düşünüyor: “İstanbul’dan buraya geldiler ve iki gün önce akşam saatlerinde öksürük ve ateş nedeniyle Çankırı Hastanesi’ne götürüldüler. Burada teşhis kondu. Bir gün sonra da kaymakam gelerek ‘Kimse sokağa çıkmayacak’ dedi. Şu anda kontrolü jandarma sağlıyor. Virüse yakalanan bu iki kişi 70 yaşın üzerinde evli bir çift.”

Kalaycıoğlu, vaka tespit edilen iki kişinin temas ettiği kişilere test yapılmadığını söylüyor: “Bu kişilerin ailelerini daha kontrol etmediler. Onlara bir test yapılmadı. Neden yapılmadı? Belki köylülere de bulaştırmış olabilirler. Bunu bir tehlike olarak görüyorum, kardeşi var, oğlu var… Bu kişilerle de ilgilenilmesi lazım”.

Kalaycıoğlu, ayrıca köylüyle karantina sürecinde ilgilenilmediğini, mağdur olduklarını anlatıyor: “Köylü çok mağdur durumda yiyecek, içecek dahi bulamıyoruz. Bir ihtiyacınız var mı, neyiniz var neyiniz yok diye kimse sormuyor. Çok mağduruz. Jandarma girişte bekliyor, alışveriş için de gidemiyoruz ki. Ayın 20’sinden 20’sine emekli maaşımı alıyorum. Sürekli anons ediliyor evlerden dışarı çıkmayın diye ama toprakla uğraşarak para kazanıyoruz. Sosyal devlet, köylüyü mağdur etmemesi gerekir, köylüyle ilgilenmesi gerekir. Ama böyle bir şey yapmıyor. Köylü vatandaş ne yapacak bu durumda? Biz üç kişi yaşıyoruz. Oğlum da fabrikadan para alamıyor gidemediği için. Fabrikadan bugün aradılar, İşkur’u arayın onlar verecek dediler. Fabrikanın parayı verip vermeyeceğini sorduğumuzda da ‘İşkur verirse verir yoksa bizde para yok’ deniyor”.

Van’da üç gün önce, Başkale ilçesine bağlı Esenyamaç, Çaldıran ilçesine bağlı Han Mahallesi ve Çatak’ın Alacayer Mahallesi’ne bağlı Tellikaya ve Çemik mezraları karantinaya alınmıştı. Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, İran sınırından geçişlerden kaynaklı pozitif vakaların olmadığını söyleyerek vakalarının sebebinin il dışından gelen kişilerle kurulan temas olduğunu açıklamıştı.

Taziye için gittiği İstanbul’dan dönen kişide virüs tespit edildi

Hanköy Mahalle Muhtarı Tacettin Öztopçu, köyde bir vaka olduğunu söylerken bunun da İstanbul’dan gelen bir kişi olduğunu doğruluyor: “60-65 yaşlarında köyümüzde yaşayan biri taziye için İstanbul’a gidiyor ve ordan döner dönmez rahatsızlanıyor. Bu kişi rahatsızlandıktan sonra hastaneye kaldırıldı ve neredeyse bir haftadır hastanede. Biz de çok bir şey bilmiyoruz. Buraya gelerek kardeşlerini de kontrol ettiler. Şu anda karantinadayız ve bekliyoruz. Bahçe dışına çıkamıyoruz, alışverişlerimizi jandarma izniyle yapabiliyoruz.”

Van’ın Çatak ilçesine bağlı Alacayer Mahalle Muhtarı Emin Bozdemir ise “Üç gündür karantinada olan bir kişi halsizlik şikayetiyle hastaneye gidiyor ve daha sonra kontrol ediyorlar koronavirüs çıkıyor. Bu kişi hiç İstanbul’a gitmemişti. Temas ettikleri kişiler de olmuş olabilir” diyor.

Yozgat Derbent Köyü Muhtarı Yılmaz Dursun ise BBC Türkçe’ye verdiği röportajda vaka için “Köyümüze beş gün önce İstanbul’dan geldi. Köye geldiğinde zaten hastaymış. Duyumlarımıza göre İstanbul’da karantinadan kaçıp köye gelmiş. Bayan ve babası köyde yaklaşık 25 kişiye temas etmiş. Temas ettiği kişilerden altısı birkaç gün içinde semptom göstermeye başladı. Semptom gösteren altı köylümüze test yapıldı ama henüz sonuç çıkmadı. Bu kişiler şu anda evlerinde, kimseyle görüşmüyor. O bayan ve 80 yaşındaki babası da şu anda hastanede yatıyor. Biz de test yapılan köylülerin sonuçlarını bekliyoruz” demişti.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.