Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüsün yarattığı yeni işkolları: Küresel maske komisyonculuğu

Global koronavirüs salgınında dünyadaki toplam vaka sayısı 1 milyonu buldu. Bütün dünya virüsten korunmanın ve virüse karşı tedavi geliştirmenin yollarını ararken bazıları ise salgında patlak veren tıbbi malzeme ihtiyacını gelir kapısına çevirmiş durumda. Reuters’ın maske komisyoncularıyla ilgili hazırladığı geniş çaplı haber, maske satıcıları, maske ihtiyacı duyan sağlık kurumları ve vatandaşlar arasında maske piyasasının hangi boyutlara geldiğine ışık tutuyor. Reuters’a konuşan maske komisyoncuları ve maske satıcıları, maske talep edenlerle hızlı bir şekilde iletişime geçerek rakiplerine satış yaptırmamaya çalıştıkları “vahşi maske pazarını” anlattı.

Trump’ın duvarı için bağış toplamaktan maske komisyonculuğuna

Reuters’ın konuştuğu maske satıcılarından biri olan Brian Kolfage, emekli bir ABD askeri. Yakın zamanda, açtığı internet sitesi aracılığıyla Trump’ın Meksika sınırına öreceği duvar için gönüllü bağış kampanyası yürütüyorken şu sıralar ise ABD’nin bazı eyaletlerinde bulunması oldukça güç olan N95 tipi koruyucu maskeler için komisyonculuk yapıyor.

ABD-Irak savaşında iki bacağını ve sağ kolunu kaybeden Kolfage, yakın zamanda kurduğu America First Medical isimli oluşum üzerinden maskeleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırmaya çalışıyor. Kolfage, maskelerin tanesini 4 dolardan satıyor. Bu fiyat, N95 tipi maskelerin ABD’deki normal satış rakamlarından oldukça yüksek fakat çeşitli sağlık kuruluşlarından ve ilk yardım merkezlerinden ucuz. New York Valisi Andrew Cuomo da geçen günlerde New York şehrindeki maske fiyatlarının 85 sentten 7 dolar civarına fırladığını belirtmişti.

Başta ABD olmak üzere dünyanın dört bir yanında ortaya çıkan maske kıtlığının tedarikçileri, sağlık kuruluşlarını ve maske satın almak isteyen vatandaşları olumsuz yönde etkilediğini ama buna karşın henüz herhangi bir alıcı bulamadığını belirten Kolfage, tedarik ettiği maskelerin Çin’den gelmediğini, FDA onaylı olduğunu ve Japonya ve Doğu Avrupa gibi yerlerden rahatlıkla maske bulabildiğini iddia ediyor. Reuters’a verdiği röportajda bir çeşit kamu hizmeti sürdürdüğünü öne süren Kolfage, internetten Trump’a ve ABD hükümetine elindeki maskeleri almaları için düzenli olarak mesaj yolladığını belirtiyor. Kolfage, elinde yaklaşık 300 milyon N95 tipi maskenin olduğunu ve öncelikli amacının bunları gemi yoluyla ABD’ye getirerek kendi ülkesindeki insanların işine yaramasını sağlamak olduğunu vurguluyor.

Reuters’a konuşan bir diğer maske tedarikçisi Jake Mei ise Houston-Teksas’ta bir pompa tedarik firmasının sahibi. Kişisel LinkedIn hesabından elinde iki farklı tipten toplam 8 milyon adet 3M maske olduğunu duyuran Mei, maskelerin fiyatlarının ise 4 dolar 10 sent ve 4 dolar 20 sent arasında değiştiğini belirtiyor. Şu sıralar envanter sıkıntısıyla karşı karşıya olduğunu vurgulayan Mei’ye göre ise maske bulmak hiç de zorlu bir süreç değil.

FDA onayladı, sahte maskeler ortaya çıkmaya başladı

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) geçen günlerde yaptığı bir açıklamayla, ABD genelinde bir maske kıtlığının olduğunu ve bu nedenle tıbbi amaçla dışarıdaki ülkelerden gelen maskelerin ABD standartlarını karşılamamaları durumunda bile bu maskelerin kullanımına itiraz edilmeyeceğini belirtmişti.

Bunun üzerine dünya çapındaki yüzlerce maske tedarikçisi, ABD geneline maske yetiştirebilmek için kollarını sıvadı. N95 ve 3M gibi maskelerin yanında başka markaların ürettiği çok sayıda maske için de ticaret ve pazarlık masaları oluşturuldu.

FDA’nın açıklamasından sonra bir anda arz oranları artış gösteren 3M tipi maskeler ise kamuoyunda büyük tartışmalara yol açtı. Sonradan gelen maskelerin gerçek mi sahte mi olduğu konusunda alevlenen tartışmaların ışığında, 3M firması bir açıklama yaparak piyasada 3M adıyla dolaşan maskelerin hepsinin orijinal olmayabileceğini ve kendilerininin birtakım kalite standartları dahilinde maske üretimi yaptıklarına dair bir açıklama yayınladı.

Ortaya çıkan sahte maske haberleri ve her gün artış gösteren maske arayışı ışığında şu an tüm gözler, dünyadaki maske üretiminin yarısını gerçekleştiren Çin’e çevrildi. Sosyal medyada çıkan haberlerle birlikte sahte maskelerin Çin firmaları tarafından ABD’ye getirildiği yönündeki iddialar kamuoyunda oldukça sık konuşuluyor.

Şanghay merkezli bir ticaret şirketinde çalışan ve ismini açıklamayan Çinli yönetici, Çinli tüccarlardan bazılarının on milyonlarca maskeyi elinde bulundurduklarını ve piyasadaki talebin özellikle FDA onaylı N95 maskelerde yoğunlaştığını söyledi.

Çin’in Hangzhou kentinden işadamı Paul Bhang ise maske sektörüne bir arkadaşıyla beraber adım attıklarını söyleyerek “Ne kadar maske üretiliyorsa hepsi satılıyor, fabrikalar şu an kimin müşteri olduğuyla ilgilenmiyor” diye konuştu.

JH Danışmanlık Grubu’nun CEO’su Justin Huang ise maske pazarını borsaya benzettiğini ve bugün ABD’de 4 dolardan satılan maskelerin yarın 5 dolardan satılacağına emin olduğunu söyledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.