Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi raporu: 14’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Mart 2020 raporuna göre, 14’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere mart ayında en az 113 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi hazırladığı raporda, başta sağlık emekçileri olmak üzere evden çalışan işçilerin de koronavirüs hastalığına yakalanmalarını, iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Raporda, halkın sağlığı için üretimi sürdürmenin zorunlu olduğu sektörler dışında işyerlerinde üretim durdurulması gerektiği ve işçilerin salgının kritik evresi bitinceye kadar ücretli-idari izinli sayılması gerektiği vurgusu yapıldı.

İSİG Meclisi, mart ayında koronavirüs nedeniyle en az 14 işçinin öldüğünü açıkladı.  Daha fazla ölen olabileceği söylenen raporda, bilgilere ulaşmanın şu an için çok zor olduğu belirtildi.

Mart ayında yaşamını yitiren işçilerin 11’i kadın, 102’si erkek. Kadın işçi cinayetleri tarım, gıda, büro, metal, enerji ve sağlık işkollarında gerçekleşti.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Mart ayında iki çocuk işçi can verdi.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci bilgilerine de yer verildi. Mart ayında altı göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden mülteci/göçmen işçilerin ikisi Suriyeli, diğerleri Afganistan, Gürcistan, Özbekistan ve Rusya vatandaşı.

Ölen işçilerin sadece biri sendikalı. Sendikalı işçi (kamu çalışanı) eğitim işkolunda çalışıyordu. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.