Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Finlandiya’nın koronavirüsle mücadelesi: Neyi doğru yapıyorlar? — Veribilimci Gür Ersalan ile söyleşi

Koronavirüs salgınından korunmaya yönelik tavsiyeler aynı olsa da devletlerin izlediği taktikler ve benimsediği korunma yolları farklı. Elbette benimsenen politikaların sonuçlarını yüklenmek de siyasi liderlere düşüyor. Tıpkı Finlandiya Başbakanı Sanna Marin gibi. 34 yaşındaki Marin, “Finlandiya neden koronavirüsle mücadelede bir adım önde” sorusunun başat aktörü ve cevabı.

Bir yanda önce rakamları gizleyen şimdiyse artışla baş edemeyen Rusya, diğer yanda ise, “sürü bağışıklığı”nın açıkça sarf edildiği ve dünyanın tepkisini toplayan İsveç. Peki ama Finlandiya tüm dünyadan neyi farklı yapıyor, başarısının sırrı ne? Bu sorunun cevabını vermek için en iyi yol sokakların, halkın sesini dinlemek. Helsinki’de yaşayan Veribilimci Gür Ersalan’a göre, önyargılarla göreve gelen genç başbakan kariyerinin en önemli sınavını verdi ve süreci başarıyla idare etmeye de devam ediyor.

Komşu İsveç’in bilimsel temellere dayanan “sürü bağışıklığı” politikası bir örnek olarak sunulmasına rağmen, sosyal demokrat Marin’in partisi, genç, dinamik politikası ve salgın planıyla şimdiden oylarını yüzde 3 yükseltti. Yani krizi fırsata çevirdi ve uzun yıllardır gıptayla örnek gösterilen İsveç’e bu denli önemli bir konuda fark attı. Kısa süreli sokağa çıkma yasağı ise dünya için rutin bir uygulama olarak görülse de kişisel alanın, hak ve özgürlüklerin her daim hayatta en öncelik olduğu Finlandiya için bambaşka bir deneyim olarak yaşanıyor. Fin halkını bu denli radikal bir kararın başarılı ile uygulanmasına ikna edense yine Marin.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.