Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Merkez Bankası açıkladı: Reel kesimin güveni çöktü, imalat sanayiinde kapasite kullanım oranı sert düştü

Merkez Bankası, reel kesim güven endeksi verisi ile kapasite kullanım oranı verisini açıkladı. Reel kesim güven endeksi, nisan ayında bir önceki aya göre 32,9 puan azalarak 66,8 seviyesine gerilerken, kapasite kullanım oranı da nisanda 13,4 puan azalarak yüzde 61,6 seviyesine geriledi.

Üretimi kısıtlayan faktör koronavirüs salgını

Merkez Bankası’nın reel kesim güven endeksi verisine ilişkin açıklaması özetle şöyle: “Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve ihracat sipariş miktarında bir önceki ayda azalış bildirenler lehine olan seyrin güçlendiği, iç piyasa sipariş miktarında ise bir önceki ayda artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü görülmektedir.

Mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin güçlendiği, mevcut mamul mal stoklarının seviyesinin mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin ise zayıflayarak devam ettiği gözlenmektedir.

Gelecek üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi, iç piyasa sipariş miktarı ve ihracat sipariş miktarında artış bekleyenler lehine olan seyrin azalış bekleyenler lehine döndüğü görülmektedir. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış yönlü beklentilerin de azalış bekleyenler lehine döndüğü, gelecek 12 aydaki sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin azalış yönlü beklentilerin ise güçlendiği gözlenmektedir.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlenerek devam ettiği görülmektedir. Gelecek üç aydaki satış fiyatına ilişkin artış yönlü beklentilerin azalış bekleyenler lehine döndüğü gözlenmektedir.

Gelecek 12 aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 13,5 seviyesinde gerçekleşmiştir.

2020 yılı nisan ayında, ankete katılan işyerlerinin yüzde 26,4’ü üretimlerini kısıtlayan faktör bulunmadığını belirtirken, yüzde 25,4’ü talep yetersizliğinin üretimlerini kısıtlayan en önemli faktör olduğunu belirtmiş, onu sırasıyla diğer faktörler, hammadde-ekipman yetersizliği, mali imkansızlıklar ve işgücü yetersizliği izlemiştir.

Üretimlerini diğer faktörlerin kısıtladığını bildiren işyerlerinin yüzde 69,2’si bu faktörlerin ‘Covid-19 koronavirüs salgını’ ile ilgili olduğunu belirtmiştir.

Son üç aydaki rekabet gücüne ilişkin gelişmeler değerlendirildiğinde, yurtiçi piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin olarak bir önceki dönemde artış bildirenler lehine olan seyrin azalış bildirenler lehine döndüğü gözlenmektedir. Avrupa Birliği içindeki ve dışındaki yurtdışı piyasalardaki rekabet gücüne ilişkin azalış yönlü değerlendirmelerin ise güçlenerek devam ettiği görülmektedir.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda, bir önceki aya kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 3,2’ye, aynı kaldığını belirtenlerin oranı ise yüzde 36,1’e gerilerken, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 60,7’ye yükselmiştir.”

Kapasite kullanım oranında sert düşüş

Yine Merkez Bankası’nın açıkladığı kapasite kullanım oranı verisinde de koronavirüs salgınının sert etkisi görülüyor. İmalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranı, nisanda yıllık olarak 13,4 puan azalıp yüzde 61,6 seviyesine geriledi. Veride bir önceki aya göre düşüş ise 13,7 puan.

Nisan ayında imalat sanayinde faaliyet gösteren 1727 işyeri tarafından İktisadi Yönelim Anketi’ne verilen yanıtlara göre, Merkez Bankası tarafından oluşturulan imalat sanayi genelinde kapasite kullanım oranında alt kalemlerinde en sert düşüş yatırım malları imalatında yaşandı. Yatırım malları imalatında bir önceki ay yüzde 76,5 olan kapasite kullanım oranı yüzde 51,4’ye geriledi. Tüketim malları imalatında kapasite kullanım oranı yüzde 73,6’dan yüzde 58,4’e gerilerken, dayanıklı tüketim mallarında yüzde 72,2’den yüzde 51,2’ye düştü. Ara malları imalatında kapasite kullanımı yüzde 75,7’den yüze 65,5’e indi. Dayanıksız tüketim mallarında ise kapasite yüzde 73,9’dan yüzde 59,8’e geriledi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.