Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs kirli havayla yayılıyor olabilir: İtalya’da kirli havadaki parçacıklarda koronavirüs tespit edildi

İtalya’daki bir grup bilim insanı, koronavirüsün hava yoluyla taşınarak insanlara bulaşıp bulaşamayacağı üzerine yürüttükleri araştırmada, topladıkları kirli hava içindeki parçacıklarda koronavirüs izleri tespit ettiklerini açıkladı.

The Guardian’ın haberine göre, İtalya’nın Kovid-19’dan en çok etkilenen şehirlerinden Bergamo’da sokaklardan ve sanayi bölgesinden alınan kirli hava örnekleri üzerinde çalışan bilim insanları, örneklerin içinde koronavirüse özgü olduğu belirtilen bir gene rastladı. 

Bologna Üniversitesi’nden Leonardo Setti’nin yönetiminde gerçekleşen araştırmanın sonuçları, hava kirliliği seviyesinin enfeksiyon oranlarının artışıyla bağlantılı olabileceğini ortaya koyuyor. Setti’ye göre, araştırma sonucunda çıkartılan istatistiksel analiz, Avrupa kıtasında hava kirliliği seviyesinin en yüksek olduğu bölgelerden biri olan Kuzey İtalya’da virüsün neden bu kadar çok yayıldığını açıklıyor olabilir.

Uzmanlara göre, virüsü taşıyan insanların öksürüklerinden ve hapşırmalarından saçılan virüs yüklü damlacıklar normal olarak bir veya iki metrelik bir alan içerisinde yere düşmesine rağmen çapı daha küçük olan damlacıklar havada kalabiliyor ve hava akımı içinde saatlerce dolaşabiliyor. Uzmanlar bu küçük hava damlacıkların Kovid-19 enfeksiyonlarına sebep olup olmadığını henüz anlayabilmiş değil ancak daha önce yapılan çalışmalar kirli havanın kuş gribi, kızamık ve bazı diğer hastalıklara neden olan virüsleri taşıyabildiğini ortaya koymuştu. 2003’te SARS için yapılan benzer bir çalışma da, SARS virüsünün havada yayılım gösterebildiğini belirtiyordu.

İtalya’daki sonuçları henüz hakem değerlendirmesinden geçmiş ve bağımsız bilim insanları tarafından onaylanmış değil. Ancak uzmanlar sonuçların gerçekçi olduğunun ve üzerinde daha fazla çalışma gerçekleştirilmesi gerektiğinin altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.