Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantinadaki köylerden izlenimler (1) – Kırklareli Kurudere Köyü: “350 kişilik köyde iki-üç pozitif vaka varken herkese test yapılmadı”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının görüldüğü 10 Mart’tan bu yana İçişleri Bakanlığı, koruyucu tedbirler kapsamında, şüpheli ilçe ve köylerde 14 günlük karantina uyguluyor. Kırklareli’nin Pınarhisar ilçesine bağlı Kurudere Köyü sakinleri, karantina uygulamasında yaşananları Medyascope’a anlattı.

Köyde yaşayan 82 yaşındaki bir kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması ve bu kişinin yakın akrabasına da virüsü bulaştırdığının tespit edilmesinin ardından İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun 6 Nisan günü oybirliğiyle aldığı kararla köyde 14 günlük karantina uygulaması başlatıldı. 

20 Nisan’da bitmesi gereken karantina uygulamasının, köyde yaşayan bir kişinin daha testinin pozitif çıkması sonucu yedi gün daha uzatılmasına karar verildi. 27 Nisan günü karantina uygulaması biterken, köyde koronavirüs vakasının kalmadığı belirtiliyor.

Medyascope’a konuşan Kurudereli Mustafa Özbina, Pınarhisar’da yaşıyordu fakat ailesiyle beraber karantinaya köyde yakalandı. Özbina, uygulama boyunca köyün iki giriş çıkışını da jandarmanın kontrol ettiğini söyledi.

“Köyde kahvehaneler kapatılınca herkes evinde kaldı”

Köyde tespit edilen ilk vakanın, 82 yaşında kalp hastası bir kişi olduğunu anlatan Özbina, “İlk vaka, hastaneden kapıyor virüsü, sonrasında yakın akrabalarına bulaştırıyor. Genç olanları, şehirdeki evlerine gönderip orada tedavi ettiler” dedi. Karantina boyunca en etkili yöntemin kahvehanelerde kimsenin bulunmaması olduğunu söyleyen Özbina, “Bizim için kahvehane ortamı olmayınca herkes mecburen evinde kaldı” diye konuştu.

“Pazarcılara izin verildi, pazar kuruldu”

Karantina boyunca köylülerin ihtiyaçlarını karşılayabilmesi için İlçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulu’nun pazarcıların köye girişine izin verdiğini söyleyen Özbina, “İhtiyaçlarımızı muhtara liste olarak verdik. Muhtarlık çalışanları bu listedekileri pazarcılardan alarak bizlere ulaştırdı” dedi. Özbina’nın aktardığına göre, ilçe belediyesi de köylülerin ihtiyacının karşılanması hususunda destek verdi.

Köyde herhangi bir sokağa çıkma yasağının olmadığını, tek yasağın köye giriş çıkış olduğunu söyleyen Özbina, “Köylülerin tarladaki işleri için de izin verildi” diye konuştu. Özbina ayrıca, belediyenin köyün belirli noktalarına dezenfektan koyduğunu, hanelere maske dağıttığını ve dezenfeksiyon çalışmaları yaptığını da anlattı.

“Köyde herkese test yapılmadı”

Köyde tespit edilen vakaların ardından, vakanın yakın çevresine test yapıldığını belirten Özbina, 350 kişilik köyde birden fazla pozitif vaka olduğu halde köy halkının tamamına test uygulanmadığını söyledi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler