Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantinadaki köylerden izlenimler (2) – Kayseri’deki Akmescit Köyü: “Karantinaya alındığımızdan beri hiçbir yetkili bizle ilgilenmiyor, tohumlarımız çürümek üzere”

Kayseri’nin Bünyan ilçesine bağlı Akmescit Köyü, 20 Nisan’dan bu yana köyde iki koronavirüs vakasının olması nedeniyle karantinada. Geçimlerini çiftçilikle sağlayan köy halkı ise koronavirüslü hastalar iyileşmesine rağmen karantinanın devam etmesinden dolayı mağdur. Akmescitli Mahmut Tendik, 20 Nisan’da başlayan karantinayı Medyascope’a anlattı.

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının Sağlık Bakanlığı tarafından açıklandığı 10 Mart tarihinden bu yana hükümet salgına karşı çeşitli önlemler alıyor. Bu önlemlerin arasında koronavirüs vakasının olduğu köylerin karantinaya alınması da var. 20 Nisan günü Akmescit Köyü’nde koronavirüs vakalarının tespit edilmesinden sonra İl Hıfzısıhha Sağlık Müdürlüğü kararıyla köy karantinaya alındı.

“Karantinada geçirdiğimiz her gün bizler için beş ay demek”

Medyascope’a konuşan Akmescitli 48 yaşındaki Mahmut Tendik; “Köyde hasta da yok vaka da yok, (bize) bakan kimse de yok. Bize test yapılmadı. Köyümüz sefil durumda” dedi. Karantinanın, 600 haneli köylerindeki herkesi perişan ettiğini aktaran Tendik, karantinada geçirdikleri her bir günün kendileri için beş ay demek olduğunu söyledi. Bütün köyün çiftçilikle geçimini sağladığının altını çizen Tendik, “Çiftçiyi serbest bırakmıyorlar; gübremiz, ilacımız atılacak, kaldı. Tohumumuz atılacak, her şey kaldı” diye konuştu. Gün içinde havada 4-5 tane drone’un gezdiğini ve denetimlerin çok sıkı olduğunu anlatan Tendik, ihtiyaçlarının hiçbir şekilde yetkililer tarafından giderilmediğini belirtti.

Köyde açık market yok, maske ve dezenfektan dağıtımı yapılmadı, çöpler toplanmıyor

İki gün önceye kadar köydeki fırının dahi kapalı olduğunu söyleyen Tendik şunları ekledi: “Sadece MHP İlçe Başkanı, Allah razı olsun, bir ara gıda yardımı yaptı o kadar, o da herkese ulaşmadı. Bir de Bünyan’dan bir hayırsever üç gün ekmek yolladı. Köyde altı bakkal var hiçbirini açtırmıyorlar.” Ne dezenfekte ne de maske dağıtımının yapıldığını anlatan Tendik bir süredir köydeki çöplerin alınmadığını da anlattı.

“Tohumlarımız çürümeden daha ne kadar bekler bilmiyoruz”

Yetkilileri aradıklarını ama hiçbir bilgi alamadıklarını dile getiren Tendik şöyle devam etti: “Bir an önce karantinanın kalkmasını istiyoruz. Tarlalarımız, ekinlerimiz kaldı. Tohumlarımız çürümeden daha ne kadar bekler bilmiyoruz. Eğer üç gün daha kabak ve patateslerimizi ekemezsek millet ne borcunu ödeyebilir ne de karnını doyurabilir. Ramazanda perişan olduk. Fırını bile zorla açtırdık. Hazırlıksız karantinaya aldılar. Perişanız, olan köylüye oldu. Belediye bizimle ilgilenmiyor.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.