Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

New York Times: ABD’de koronavirüse bağlı ölüm sayıları açıklanandan daha yüksek

New York Times’ın haberine göre, ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri’nin (CDC) açıkladığı yeni ölüm istatistikleri, ülkedeki koronavirüs salgınının çok sert yaşandığı yedi eyaletteki toplam ölümlerin, 8 Mart’tan 11 Nisan’a kadar olan beş hafta boyunca normalden yaklaşık yüzde 50 daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu rakamlar, 11 Nisan itibarıyla resmi olarak bildirilmiş koronavirüs kaynaklı ölüm sayısına göre 9 bin fazla.

Yeni veriler kısmi olup, son ölüm oranları hakkında yeterli fikir vermiyor. Ancak koronavirüsün en çok etkili olduğu yerlerde, ölümlerde nasıl bir artışa neden olduğunu, muhtemelen rapor edilen istatistiklerden daha fazla insanın öldüğünü ortaya koyuyor.  

New York, New Jersey, Michigan, Massachusetts, Illinois, Maryland ve Colorado’daki ölüm sayıları, dönem için normal seviyelerinin çok üzerinde artış gösteriyor. Salgının en çok hissedildiği New York’ta, salgın dönemindeki ölüm sayısı normal sayının üç katından fazla (son veriler, normalden altı kat daha yüksek olabileceğini gösteriyor).

New Jersey’de ölümler şimdiye kadar normal sayının yüzde 172’si oranında yükseldi. Son beş yılın ortalama sayısıyla karşılaştırıldığında 5 binden fazla ek ölüm tespit edildi. Michigan’da, salgın dönemindeki ölüm sayısı normal bir yıldaki sayının yüzde 121’i, yani yaklaşık 2 bin fazladan ölüm olarak ortaya çıkıyor.

Ölüm sayılarının toplanması ve işlenmesi zaman aldığından ve Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nden (CDC) verilen rakamların tespiti ve tamamlanması sekiz haftaya kadar sürebiliyor, bu yüzden bu sayılar başlangıç sayılabilir ve veri raporlamasının hızı duruma göre önemli ölçüde değişebilir. Örneğin, koronavirüs ölümlerinin yüksek olduğu Connecticut’ta istatistikler, raporlama gecikmeleri nedeniyle 1 Şubat’tan bu yana “sıfır” ölüm gösteriyor.

Bu “kesin olmayan” ölüm sayıları son beş yılda her hafta ortalama olarak açıklanan ölüm sayıları ile karşılaştırıldı. Halk sağlığı araştırmacıları, son eğilimler ile tipik bir ölüm düzeyi arasındaki boşluğu tanımlamak için “aşırı ölümler” (excess deaths) terimini kullanıyor. “Aşırı ölümler” ve koronavirüs ölümlerinin resmi sayıları arasındaki farkların, koronavirüs ölümlerinin eksik sayılması veya diğer nedenlerden kaynaklanan ölümlerin artmasını yansıtıp yansıtmadığını bilmek ise oldukça zor.

Habere göre, New York ve diğer eyaletlerde, resmi koronavirüs vaka sayılarının çok düşük olduğuna dair kanıtlar olduğu iddia ediliyor. Virüs için test yaptırmak zor ve şu anda ölen herkes, özellikle bir hastane dışında ölüyorsa, test edilmiyor. New York şehir merkezi son zamanlarda koronavirüs ile ilgili ölümlerin sayısı için kendi istatistiklerini revize etti ve test yapılmamasına rağmen binlerce ölümün koronavirüsten kaynaklandığı açıklandı.

Haberde ayrıca, sağlık sistemi üzerindeki stresin ve hastalığa yakalanmaktan duyulan korkuların, bazı ABD’lilerin tedavi edilebilen rahatsızlıklardan ölmesine neden olduğuna dair artan kanıtlardan olduğu iddia ediliyor. Yakın tarihli bir taslak makalede, bir çeşit kalp krizi türü için hastaneye kabullerin mart ayında dokuz büyük ABD hastanesinde yüzde 38 düştüğünü açıkladı. ABD’de normal bir yılda, kardiyovasküler hastalıkların ülkenin önde gelen ölüm nedeni olduğu biliniyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.