Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

1 Mayıs 1977 katliamında hayatını kaybedenler Kazancı Yokuşu’nda anıldı

Sendikalar, siyasi partiler ve emek örgütlerinden oluşan İstanbul 1 Mayıs Platformu, Taksim Kazancı Yokuşu‘nda 1 Mayıs 1977‘de öldürülen işçileri andı. Platform daha sonra 1 Mayıs 1989’da öldürülen Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de anma düzenledi.

DİSK, TMMOB, KESK, TTB ve siyasi partilerden temsilcilerin katıldığı anma, koronavirüs önlemleri gözetilerek gerçekleştirildi.

Anmada 1 Mayıs Platformu adına basın açıklamasını DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu okudu.

Çerkezoğlu, “Bir kez daha 1 Mayıs öncesinde Taksim’de Kazancı Yokuşu’nun başında 1 Mayıs’ın ve Taksim’in özgürleştirilmesinde yitirdiğimiz bütün kardeşlerimizi anmak için toplandık” dedi.

2020 1 Mayıs’ında salgın nedeniyle milyonların katıldığı mitinglerde buluşulamayacağını söyleyen Çerkezoğlu, “Kuşkusuz kendi sağlığımız ve toplumun sağlığı için bu kaygıları biz de taşıyoruz. Şunu da söylemek istiyoruz ki işçi sınıfının gerçek anlamda temsil edildiği 1 Mayıs’ın kutlanmasını engellemek, bunu yasaklama, bunun önüne salgın gerekçesiyle yasaklar koymak asla kabul edilemez” dedi.

“Yüreğimizin attığı her yer 1 Mayıs’tır” diyen Çerkezoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bizler 1 Mayıs’ımızı işyerlerimizden evlerimizin önüne, sokaklarımıza, meydanlarımıza, alanlarımıza, evlerimizin balkonlarına pencerelerine kadar her yerde kutlamaya sesimizi ve sözümüzü haykırmaya devam edeceğiz. Yarın sabahtan itibaren çalışmak zorunda olan işyerinde; evlerimizde, balkonlarımızda, 1 Mayıs taleplerimizi, gelecek dünya düşlerimizi hep birlikte ifade edeceğiz.”  

Anma, Kazancı Yokuşu’na karanfil bırakılması ile son buldu.

Mehmet Akif Dalcı anıldı

Kazancı Yokuşu’ndaki anmadan sonra 1 Mayıs Platformu, 1 Mayıs 1989’da 18 yaşında polis tarafından öldürülen Mehmet Akif Dalcı için Şişhane’de buluştu. Burada yapılan kısa açıklamadan sonra, Dalcı’nın öldürüldüğü yere karanfiller bırakıldı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.