Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Almanya, Hizbullah’ın tüm faaliyetlerini yasakladı

Deutsche Welle (DW) Türkçe’nin haberine göre, Almanya’da Hizbullah “terör örgütü” ilan edilerek, ülke çapında tüm faaliyetlerinin yasaklanması kararı alındı. Beş kentte Hizbullah bağlantılı olduğu şüphesiyle cami ve derneklere operasyon düzenlendi.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, ülkede Hizbullah’ın tüm faaliyetlerini yasaklama kararı aldı. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Steve Alter, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanı Seehofer, Almanya’da Şii terör organizasyonu Hizbullah’ın faaliyetlerini yasakladı” dedi. Alter, polisin bu sabah birçok eyalette eşzamanlı operasyonlar düzenlediğini belirterek hukuk devletinin, kriz döneminde de hareket kabiliyetine sahip olduğunu söyledi.

Habere göre, yasak kararının, Hizbullah’ın “dünya genelinde yüzlerce ölü ve yaralıya yol açan çok sayıda saldırı” düzenlemesi ve “İsrail devletinin şiddet yoluyla yok edilmesi çağrıları yaptığı ve varoluşunu sorguladığı” açıklamaları yüzünden alındığı kaydedildi.

Beş kentte operasyon düzenlendi

Alınan kararın ardından Alman polisi beş ayrı kentte operasyon düzenledi. Berlin, Bremen, Dortmund, Münster ve Recklinghausen’da Hizbullah ile bağlantısı olduğundan şüphe edilen cami ve dernekler ile bu yerlerin yöneticilerinin evlerinde arama yapıldı. Almanya’da bin 50 civarında Hizbullah destekçisi olduğuna inanılıyor. Alman güvenlik güçleri, Hizbullah’ın Almanya’yı bir geri çekilme merkezi olarak gördüğünü, İsrail ve Amerika Birleşik Devleti karşıtı eylemlerini burada finanse ettiğini düşünüyor.

ABD ve İsrail karardan memnuniyetini bildirdi

Almanya’nın aldığı karar, İsrail ve ABD tarafından övgü ile karşılandı. İsrail’in Berlin Büyükelçisi Jeremy Issacharoff, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Almanya’nın uluslararası terörle mücadele için attığı bu önemli ve anlamlı adımı memnuniyetle karşılıyoruz” dedi. ABD’nin Berlin Büyükelçisi Richard Grenell, Alman hükümetinin kararının “Hizbullah’ın oluşturduğu küresel tehdide Batı’nın kararlılıkla karşı koyduğunu gösterdiğini” belirtti. Grenell, diğer Avrupa Birliği üyelerine de çağrı yaparak Hizbullah ile mücadele konusunda işbirliğine hazır olduklarını söyledi.

Hizbullah’ın askeri kanadı, 2013’te Avrupa Birliği tarafından terör örgütü listesine alınmıştı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.