Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Sivil toplum örgütlerinden 1 Mayıs çağrıları: “Yeni bir toplumsal düzen için balkonlardayız”

1 Mayıs, koronavirüs salgını nedeniyle tarihte ilk defa evlerden kutlanacak. DİSK, KESK, TMMOB ve TTB’nin “Yeni bir toplumsal düzen için balkonlardayız” sloganıyla yaptığı çağrıya, Türkiye’de pek çok emek ve demokratik kitle örgütü ve siyasi parti destek verdi. 

DİSK’in açıkladığı 1 Mayıs programı, Taksim – Kazancı Yokuşu’nda, 1 Mayıs 1977 Katliamında hayatını kaybedenler için yapılan anmayla başladı. Anmaya; DİSK, KESK, TMMOB, TTB ve emek örgütü yöneticileri katıldı. 

Sağlık meslek örgütlerinden 1 Mayıs açıklaması: “Emeğimize sahip çıkıyor, yaşasın 1 Mayıs diyoruz!”

1 Mayıs dolayısıyla internet üzerinden basın toplantısı düzenleyen sağlık meslek örgütleri, başta sağlık çalışanları olmak üzere tüm emekçilere, “Emeklerinize sahip çıkın” çağrısı yaptı.

Düzenlenen basın toplantısına, Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık-İş Sendikası (Dev Sağlık-İş), Türk Psikologlar Derneği (TPD), Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER) ve Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM RAD-DER) temsilcileri katıldı. 

Sağlık meslek örgütlerinin açıklamasında, “Hem koronavirüs salgınını hem de emeğimizi yok sayan, haksız ve hukuksuz bu sisteme karşı mücadelemize devam edeceğimizi buradan duyurmak istiyoruz” denildi.

Sağlık Emekçileri Sendikası, “Güvenceli iş ve güvenceli sağlık için 1 Mayıs’a” diyerek yaptığı çağrıda, koronavirüs salgınına karşı mücadele eden sağlık emekçilerinin acil taleplerini yineledi.

Birleşik Metal İş Sendikası, “Bu düzenden hesap soruyoruz! Yeni bir toplumsal düzen için 1 Mayıs’ta balkonlardayız” diyerek, 1 Mayıs’ta balkonlardan taleplerini yükselteceklerini belirtti. 

Devrimci Yapı İşçileri Sendikası, “Yaşamak ve yaşatmak için örgütleniyoruz, çalışırken ölmek istemiyoruz” sloganıyla çağrısını yaptığı 1 Mayıs’ta, salgın boyunca tedbir alınmadan çalışmaya devam eden inşaatlara karşı tepkilerini dile getirecek.

Depo, Liman, Tersane ve Deniz İşçileri Sendikası da “Ne patrona ne virüse ne açlığa teslim oluruz” sloganıyla çağrı yaptığı 1 Mayıs’ta, koronavirüs salgınında tedbir alınmayan depo işçilerinin taleplerini seslendirecek.

İşçi Filmleri Festivali’nin tanıtım videosunu “evde kalamayanlar” çekti

Her yıl 1 Mayıs’ta açılışı yapılan İşçi Filmleri Festivali’nin bu yıl 15’ncisi, sosyal medya üzerinden gerçekleştirilecek. Çağrı videosunu “evde kalamayanların” çektiği festivalin açılış filmi “Kaza Değil Cinayet”.

“Kapitalizme ve Saray’a can vermeyeceğiz” sloganıyla çağrı yapan Halkevleri, “Evlerimizin balkonu, mahallelerimiz, sokaklarımız, kent meydanları, sosyal medya alanları hayatın her alanı 1 Mayıs alanı olacak” dedi.  

Halkların Demokrasi Partisi Emek Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse Emek, “Barış, sağlık ve dayanışmayla yeni bir dünya kuralım!” diyerek tüm halkları 1 Mayıs’ta taleplerini dile getirmeye çağırdı.

“Salgında da yoksullar ölüyor. Kayıtlara bir rakam olarak düşülen emekçiler yeryüzünün her yerinde hayatını kaybediyor” diyen Sol Parti ise, “Yeni bir hayatı, yeni bir toplumsal düzeni örgütlü toplumla kurabiliriz” çağrısını yaptı. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler