Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

ABD’nin geliştirdiği yeni koronavirüs testi, kişi enfekte olmadan virüsü tespit edebiliyor

The Guardian’ın haberine göre; ABD ordusu için çalışan bilim insanları, koronavirüse yakalanan kişileri enfekte olup virüsü başkasına bulaştıracak aşamaya gelmeden önce yani henüz taşıyıcı durumdayken tespit edebilen yeni bir koronavirüs testi geliştirdi.

Yeni geliştirilen testin, kişi virüsü kaptıktan 24 saat sonra, yani semptom göstermeden ve hastalığı başkalarına yayacak aşamaya gelmeden önce tespit etme potansiyeli var. Yani bu test, vakaları şu an kullanılan testlerden yaklaşık dört gün önce teşhis edebilecek.

Test, ABD Savunma Bakanlığı’na bağlı İleri Savunma Araştırma Projeleri Ajansı’nın (DARPA) bir projesi olarak geliştirildi.

“İkinci dalga endişesi azalacak”   

DARPA’nın biyolojik teknoloji departmanının başındaki isim olan Dr. Brad Ringeisen’e göre test, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylanması halinde büyük bir eksikliği doldurma potansiyeline sahip. Her ne kadar testin onaylanacağı kesin olmasa da çalışmaya katılan bilim insanları, ülkelerin aldığı önlemleri kademeli olarak gevşetmeye başladığı dönemde ikinci dalga endişesinin bu test sayesinde hayli azalacağı görüşünde.

Test çalışmalarının sonuçları Mount Sinai Hastanesi ile Princeton ve Duke üniversitelerinin birlikte yayımlayacağı bir makale ile duyurulacak. Böylece başka ülkelerdeki bilim insanları da benzer metotları deneyebilecek. Eğer test onaylanırsa ABD’de mayıs ortasından itibaren günde 100 bin kişi üzerinde kullanılmaya başlanacak.

“Karantina süresi kısalacak”

DARPA’nın en yetkili isimlerinden Dr. Eric Van Gieson, testin üst solunum yolları vasıtasıyla vücuda giren bir virüsü 24 saat içinde tespit edebildiğini söylüyor. Böylece hem virüsün yayılma hızı azalacak hem de virüsü kapan kişilerin karantina süresi kısalacak.

Van Gieson aynı zamanda yeni geliştirilen testlerde kişilerden alınacak örneklerin polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) testlerine benzeyeceğini belirterek altyapının zaten hazır olduğunu söylüyor. Aradaki fark ise, yeni geliştirilen testlerin kan örneklerini incelemesi. Bu da test sonuçlarının doğru olma ihtimalini artıran önemli bir unsur. Ancak aynı sebepten dolayı teknik ekipman konusunda sıkıntı çeken tıp merkezleri için ise uygulanması nispeten daha zor bir test.

“Testin başarı oranı yüzde 95”

Van Gieson koronavirüsün vücuda girdikten sonra kişiyi enfekte etmeden önce 4-5 gün kuluçkaya yatabildiğini ve mevcut testlerin de bu yüzden virüs kapıldıktan beş gün sonra hastalığı teşhis edebildiğini söylüyor. Yeni geliştirilen testler ile yapılan teşhislerdeki başarı oranı ise yüzde 95. Yani mevcut testlerden çok daha yüksek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.