Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

HIV tedavisinde önemli aşama: Her gün hap yerine iki ayda bir enjeksiyon

HIV (Human Immunodeficiency Virus-İnsan Bağışıklık Yetmezliği Virüsü) tedavisinde iki aylık periyotlara dayanan aşı geliştirildi. İngiltere’de geliştirilen aşıya yetkililerin yeşil ışık yakmasıyla binlerce HIV hastası her gün hap alma derdinden kurtulacak. 

The Guardian’ın haberine göre, Cabotegravir ve Rilpivirine isimli antiretoviral ilaçların günlük haplar kadar etkili olduğunu gösteren deneylerin ardından aşı, ülkenin klinik yönergeler oluşturmaktan sorumlu kurumu NICE tarafından İngiltere ve Galler’de kullanım için tavsiye edildi. İskoç İlaç Konsorsiyumu da ülkedeki yetişkinler için enjeksiyon tedavisini onayladı.  

Kişinin bağışıklık sistemine saldıran HIV’nin henüz tedavisi bulunamamış olsa da araştırmacılar yeni tedaviyi alan hastaların kanındaki virüs parçacıklarının teşhis edilemeyecek ve insanlara yayılamayacak kadar küçük hale gelebileceği bulgusuna ulaştı.  

“Hâlâ gidecek çok yolumuz var”

Britanya’da HIV hastalarına destek olmak için kurulan Positively UK derneğinden Garry Brough,Hâlâ gidecek çok yolumuz var fakat bu haber 1980 epidemisinden beri ne kadar ileri gittiğimizi gösteriyor” diye konuştu. Brough, tedavinin önemini şöyle açıkladı: 

“Bu ileri doğru çok büyük bir adım. Her gün hap yutmak zorunda olmak bazı insanlar için fiziksel, duygusal ve sosyal olarak bir yük olabilir. Bu karar, HIV ile yaşayan insanların hastalıklarını kendilerine en uygun şekilde idare edebilme özgürlüğü konusunda haklı ihtiyaçlarını yansıtıyor, hayatlarını tam bir şekilde kadar yaşamalarına yardımcı oluyor.”  

Terrence Higgins Trust’dan Debbie Laycock ise bu kararı “inanılmaz bir gelişme” olarak nitelendirdi.

Mevcut tedavi, hastaların ömürleri boyunca her gün ağız yoluyla antiretroviral haplar almasını gerektiriyor. HIV’li yetişkinler için bir ilk niteliği taşıyan Cabotegravir ve Rilpirine ise mevcut araştırmalara göre virüs yükünü düşük tutmakta haplar kadar etkili.  

Londra Queen Mary Üniversitesi’nden Prof. Chloe Orkin gelişmeyi, “Bu, artık HIV’li insanları her gün ağız yoluyla terapi yükünden kurtarıp onlara yılda sadece altı kere tedavi sunabileceğimiz Britanya’da bir paradigma değişikliğidir” sözleriyle değerlendirdi.

Yeni tedavinin, hastalar üzerindeki duygusal yükü azaltması sebebiyle yaşamlarını kolaylaştırmasına ve daha çok hastanın tedavisinde öncü olabileceği belirtiliyor. 

Derleyen: Alp Selim 

Kaynak: The Guardian

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.