Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle kentinde çalışan virolog Semih Tareen, “Koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmaları neden bu kadar kısa sürdü?” sorusuna sosyal medya hesabından cevap verdi. Bugüne kadar en hızlı geliştirilen aşı, kabakulak virüsüne karşıydı ve uygulamaya geçmesi dört sene sürdü. Koronavirüs için yaklaşık bir yıldır süren aşı çalışmalarının güvenilir olmayacağına ilişkin iddiaları yanıtlayan Tareen, daha önce yapılan bilimsel çalışmalar, yatırımlar, hükümetlerin işbirliği sayesinde uzun yıllar süren bir aşının bir senede hayatımıza girdiğini söylüyor.
Tareen koronavirüs salgını başladığında bilim insanlarının koronavirüsler hakkında bilgisinin ve çalışmalarının zaten var olduğunu belirtti. “Çin’de ilk Covid-19 vakasının açıklanmasından 10 gün sonra virüsün genomu sekanslandı” diyen virolog Tareen bunun, modern bilim teknolojisi sayesinde olduğunu söyledi. 1981 yılında semptomları görülmeye başlayan ve AIDS hastalığına neden olan HIV’i örnek veren Tareen, genomunun ancak 2009 yılında yayınlandığının altını çizdi.
5/n
👉SEKANS: Çin’de ilk Covid19 vakasının açıklanmasından 10 gün sonra virüsün genomu sekanslandı. Bu, modern bilim teknolojisi sayesinde oldu. Kıyaslamak gerekirse, AIDS semptomları 1981 senesinde tanındı ama ilk tam HIV genomu 2009 senesinde yayınlandı.— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020
7/n
— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020
👉Koronavirüslerini önceden bildiğimiz için SARSCOV2 virüsünün S kılıf proteini ile hücreye bağlandığı, ve 2002’deki SARS gibi hücredeki ACE2 reseptörünü kullandığı tahmin edilip çok çabuk ıspatlandı.
👉Bu bilgiyle aşıların S kılıf proteinine karşı yapılması en mantıklısıydı
Eski virüs aşı teknolojilerinde inaktive veya zayıflatılmış virüs kullanıldığını ve bunun eski bir yöntem olduğunu notlarına ekleyen Tareen, uzun yıllardır RNA teknolojisi üzerinde çalışan şirketlerin işinin kolaylaştığını söyledi.
11/n
— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020
10 gün içinde çıkan sekanstan yola çıkarak ilk RNA molekülleri 2 günde üretilebildi. 2000 senesinde kurulmuş CureVec ve senelerdir RNA aşı teknolojisi geliştiren benzer Moderna, BioNTech gibi şirketler sayesinde SARSCOV2 virüsüne karşı bir RNA aşısı geliştirmek zor olmadı.
Virolog Tareen klinik deneylerde hızla yol alınabilmesini ise SARS ve MERS virüsünden edinilen tecrübeye bağlıyor.
15/n
— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020
3️⃣SARS ve MERS deneyimleri sayesinde akademik araştırma çoktan başlamıştı ve pandemiye hazırdık,
4️⃣Normalde bir aşının baştan sona gelişmesi için 400 milyon dolar gerekir ve bu parayı toplamak için süre lazım. Fakat pandemiden dolayı sermayenin akışı hızlandı.
Tareen salgın sayesinde hükümetlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün, ilaç şirketlerinin işbirliği içinde olmasının da aşı çalışmalarını hızlandıran önemli bir etken olduğunu açıkladı.
18/n
👉BÜROKRASİ: Covid19 sayesinde ilk defa bu kadar sayıda ilaç şirketi, hükümetler, acentalar ve DSÖ iş birliği içerisinde çalıştı.
👉Aşının fakir ülkelere (92 üye ülke) dağıtımı için GAVI isimli kuruluş devreye girdi. Bkz: https://t.co/9hNQHnMNvv— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020Medyascope'un günlük e-bülteni
Andaç'a abone olun
Editörlerimizin derlediği öngörüler, analizler, Türkiye’yi ve dünyayı şekillendiren haberler, Medyascope’un e-bülteni Andaç‘la her gün mail kutunuzda.
Tareen son olarak, “Bilim ve insan azmi sayesinde Covid-19’dan kurtulacağız” dedi.
29/n
— Semih Tareen (@virusfantom) November 30, 2020
👉Görselde görüldüğü gibi, aşı gelişimindeki evreleri uç uca değil, ama yaratıcı bir şekilde üst üste koyarak süreyi kısaltabiliyoruz.
👉Bu başarının sırrı yatırım ve işbirliği, ama en başta insan azmi ve bilim. Bilim ve insan azmi sayesinde Covid19’dan kurtulacağız. pic.twitter.com/VYUx4P17Z3