Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüs aşısı nasıl bu kadar çabuk geliştirildi? – Virolog Semih Tareen: “Önceki bilimsel gelişmeler, yatırımlar, teknoloji ve hükümetlerin işbirliği sayesinde koronavirüs aşısı bir senede geliştirildi”

Amerika Birleşik Devletleri’nin Seattle kentinde çalışan virolog Semih Tareen, “Koronavirüse karşı geliştirilen aşı çalışmaları neden bu kadar kısa sürdü?” sorusuna sosyal medya hesabından cevap verdi. Bugüne kadar en hızlı geliştirilen aşı, kabakulak virüsüne karşıydı ve uygulamaya geçmesi dört sene sürdü. Koronavirüs için yaklaşık bir yıldır süren aşı çalışmalarının güvenilir olmayacağına ilişkin iddiaları yanıtlayan Tareen, daha önce yapılan bilimsel çalışmalar, yatırımlar, hükümetlerin işbirliği sayesinde uzun yıllar süren bir aşının bir senede hayatımıza girdiğini söylüyor. 

https://twitter.com/virusfantom/status/1333252127590735872

Tareen koronavirüs salgını başladığında bilim insanlarının koronavirüsler hakkında bilgisinin ve çalışmalarının zaten var olduğunu belirtti. “Çin’de ilk Covid-19 vakasının açıklanmasından 10 gün sonra virüsün genomu sekanslandı” diyen virolog Tareen bunun, modern bilim teknolojisi sayesinde olduğunu söyledi. 1981 yılında semptomları görülmeye başlayan ve AIDS hastalığına neden olan HIV’i örnek veren Tareen, genomunun ancak 2009 yılında yayınlandığının altını çizdi. 

Eski virüs aşı teknolojilerinde inaktive veya zayıflatılmış virüs kullanıldığını ve bunun eski bir yöntem olduğunu notlarına ekleyen Tareen, uzun yıllardır RNA teknolojisi üzerinde çalışan şirketlerin işinin kolaylaştığını söyledi. 

Virolog Tareen klinik deneylerde hızla yol alınabilmesini ise SARS ve MERS virüsünden edinilen tecrübeye bağlıyor.

Tareen salgın sayesinde hükümetlerin, Dünya Sağlık Örgütü’nün, ilaç şirketlerinin işbirliği içinde olmasının da aşı çalışmalarını hızlandıran önemli bir etken olduğunu açıkladı. 

Tareen son olarak, “Bilim ve insan azmi sayesinde Covid-19’dan kurtulacağız” dedi. 


Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.