Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Avustralya’da 50 dolarlık banknotlarda yazım hatası

Guardian’ın haberine göre, Avustralya Merkez Bankası tarafından “yeni ve geliştirilmiş” 50 dolarlık banknot, geçen yıl ekim ayında erişilebilirliği artırmak ve sahteciliği önlemek için tasarlanan bir dizi yeni teknolojiyle sunuldu. Ancak geçtiğimiz günlerde bir Instagram kullanıcısının paylaştığı fotoğraf, banknottaki yazım hatasını ortaya çıkardı.

View this post on Instagram

After a hot tip from the @triplemmelb family, we’ve found the spelling mistake on the new $50 note! #BreakingNews

A post shared by Hot Breakfast (@mmmhotbreakfast) on



Banknotun üzerinde bulunan metinde, İngilizcede “sorumluluk” anlamına gelen “responsibility” kelimesinin son “i” harfi unutularak “responsibilty” olarak yazılmış.

Sadece büyüteçle görülebilen metindeki yazım yanlışını, bir Instagram kullanıcısı tespit etti.

Banknotun üzerindeki metin ise, yazar ve mucit David Unaipon’u ve Avustralya’nın ilk kadın milletvekili Edith Cowan’ın kısa sözlerini içeriyor. Yazım hatası ise Cowan’ın bir meclis konuşmasından alınmış: “Buradaki tek kadın olmak büyük bir sorumluluk. Diğer kadınların da burada olması gerektiğini vurgulamak istiyorum.”

Avustralya, Federal Bilim Ajansı CSIRO tarafından icat edilen ve 1988 yılında piyasaya sürülen polimer banknotları kullanan ilk ülke oldu. Kağıt banknotlara kıyasla polimer, dayanıklılığı ve güvenliği artırdı ve görme engellilere yardımcı olacak özellikler ekledi. Avustralya Merkez Bankası’na göre, 50 dolarlık banknot en yaygın olarak kullanılan banknot.

Banka yeni basımda hatanın düzeltileceğini açıkladı ancak piyasadaki 46 milyon adet banknot, kullanılmaya devam edecek.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.