Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tolga Özbek: “Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin kırılması stratejik hata, deprem olsa yardım uçağı nereye inecek?”

Yeşilköy’de bulunan Atatürk Havalimanı’ndaki ve Sancaktepe’deki pandemi hastanelerinin inşaatı sürüyor. Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Atatürk Havalimanı’ndaki inşaatla ilgili ilk kez açıklama yaptı ve tahrip edilen pistlerin İstanbul Havalimanı iniş kalkış operasyonlarını olumsuz etkilediği için devre dışı bırakıldığı belirtildi. Havacılık uzmanı Tolga Özbek ise planlansaydı bunun önlenebileceğini, pistlerin ortadan kaldırılmasının mali boyutundan çok daha büyük bir stratejik hata olduğunu söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 6 Nisan’da yaptığı açıklamada, İstanbul’da Atatürk Havalimanı ve Sancaktepe’de iki hastane inşa edileceğini, bu hastanelerinin inşaatının mayıs ortasında biteceğini duyurmuştu. Atatürk Havalimanı alanında yapılacak hastane 1000, Sancaktepe’deki hastane ise tamamlandıktan sonra 1008 yatak kapasitesine sahip olacak. İki yerde de süren inşaatlarda sekiz bin işçi çalışıyor.

Her iki inşaatta da beton zemin tamamlandı ve binaların çelik konstrüksiyon duvar ve çatısının yerleştirilmesi çalışmaları sürüyor. Sancaktepe Kaymakamı Adnan Çakıroğlu, 1008 yatağın bulunacağı Sancaktepe’deki hastanede bazı odalara yatakların yerleştirildiği görüntüleri paylaştı.

Atatürk Havalimanı’ndaki inşaat için pistlerin tahrip edilmesi eleştirilmeye devam edilirken, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, Atatürk Havalimanı’ndaki pistlerin İstanbul Havalimanı iniş kalkış operasyonlarını olumsuz etkilediği gerekçesiyle devre dışı bırakıldığı belirtildi. Ayrıca Atatürk Havalimanı’nda gerçekleştirilen sınırlı sayıdaki uçuş operasyonu için 05/23 pistinin kullanıldığı. devre dışı olan 34L/R pistlerinde inşa edilen hastanenin Atatürk Havalimanı operasyonlarına olumsuz bir etkisi olmadığı açıklandı.

“Pistler birbirini kesiyor ama önlenebilirdi”

Medyascope’e konuşan havacılık editörü Tolga Özbek, kuzeyden güneye bir hat çizildiğinde Atatürk ve İstanbul Havalimanı’nın kuzeyli ve güneyli pistlerinin birbirini kestiğini söyledi ancak bir planlamayla bunun çözülebileceğini belirtti: “Atatürk Havalimanı’ndan kuzeye doğru kalkan uçaklar bir süre sonra İstanbul Havalimanı üzerinde oluyor. Bir planlama yapılabilir mi? Yapılır. Dünyada örnekleri var, New York’ta bir sürü havalimanı var, Londra’da yedi tane havalimanı var. Bunlarla ilgili üç boyutlu farklı bir plan hazırlanması gerekiyor ama sonuçta İstanbul Havalimanı’nın ihale şartnamesinde Avrupa Yakası’ndaki tek havalimanı olarak öngörülüyor. Birbirini kesiyor evet ama önlenebilirdi. Sonuçta bu pist artık kırıldı, geçmiş olsun.”

“Bomboş duran bir terminal var, hastane oraya yapılabilirdi”

Şu anda Atatürk Havalimanı’nda 90’ın üzerinde uçağın park pozisyonunda bulunduğunu hatırlatan Özbek, pistlerin kırılmasının maliyetinin dört işlemle hesaplanamayacağını, stratejik bir hata olduğunu söyledi: “Kimse böyle bir salgını öngöremedi. Şu an Atatürk Havalimanı’nda 90 civarında yolcu uçağı park pozisyonunda. Örneğin, deprem oldu İstanbul’da, toplanma alanınız yok. Yardım uçağı gelecek, nereye inecek? Bunları kimse öngörmediği için oranın stratejik değerini ölçümlendiremezsiniz. Pistin maliyeti 1 milyar TL gibi dört işlem cevabı yok bunun. Yarın öbür gün ihtiyacınız olduğunda ne yapacaksınız? Burası ekonomiye nasıl kazandırılabilir? Bunları düşünmek lazım. Pistin üzerine hastane yapılacak, arkasına başka bir şey yapılacak. Kaybettiniz o pisti. Pistler, havalimanlarının atardamarıdır. Terminali yaparsınız, kurarsınız ama pist öyle değil. Bomboş duran bir terminal var, hastane pist yerie oraya yapılabilirdi.”

CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek de Medyascope’a, Atatürk Havalimanı’nda tahrip edilen pistlerle ilgili açıklama yapmış ve “Atatürk Havalimanı’nda boş alanlar varken 300 milyon dolar maliyetli pistleri katlettiler” demişti.

TMMOB Mimarlar Odası ve Bakırköy Kent Savunması da 45 gün sürecek yeni bir hastane inşaatından ziyade mevcut alanların dönüştürülebileceğini, boş alanlara sahra hastanesi kurulabileceğini savunmuştu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.