Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İSİG Meclisi raporu: 103’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere nisan ayında en az 220 işçi yaşamını yitirdi

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin (İSİG) hazırladığı Nisan 2020 raporuna göre, 103’ü koronavirüs nedeniyle olmak üzere nisan ayında en az 220 işçi yaşamını yitirdi.

İSİG Meclisi, başta sağlık emekçileri olmak üzere evden çalışan işçilerin de koronavirüs hastalığına yakalanmalarını iş kazaları sonucu gelişen ölümcül seyirli mesleki bulaşıcı hastalık, ölümleri de iş cinayeti olarak değerlendirdiklerini açıkladı.

Raporda nisan ayında koronavirüs nedeniyle en az 103 işçinin öldüğü belirtildi. Daha fazla ölen olabileceği söylenen raporda, Koronavirüsün giderek bir işçi sınıfı hastalığı haline geldiği vurgulandı.

Türkiye’de 60 yaş altında koronavirüs kaynaklı birçok işçi ölümü yaşandığı belirtilen raporda, “Geçen ayki raporumuzda bu nedenle ölen emekçilerin yaş ortalamasının 51 olduğunu belirtmiştik. Bu durum işçiler içinde kronik rahatsızlıkların çok yaygın olduğunun bir göstergesidir. Şeker, tansiyon, kalp rahatsızlıkları başta olmak üzere insanlarımızda kronik rahatsızlıklar 40’lı yaşlarda başlamaktadır. Emeklilik tartışmasını yaparken bu durum bir kez daha göstermiştir ki emeklilik yaşı ve prim gün sayısı düşürülmelidir” denildi.

Türkiye işçi sınıfının sağlığının göz göre göre tehlikeye atıldığının vurgulandığı raporda, “Nisan ayında büyük işyerlerinde birden fazla işçinin hastalanması, salgının yayılmasına yol açtığı halde hâlâ işyerlerinde çalışmanın durdurulmaması ‘Hepimiz aynı gemideyiz’ söyleminin tersine, salgın sürecinin sınıfsal boyutunu açık olarak ortaya koymuştur” ifadesine yer verildi.

Nisan ayında yaşamını yitiren işçilerin 14’ü kadın işçi, 206’sı erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, tekstil, büro, enerji, sağlık ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

Hayatını kaybeden işçiler arasında çocuk işçiler de bulunuyor. Nisan ayında dört çocuk işçi can verdi.

51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 82 emekçi bulunuyor: Çiftçi ve esnaflar ile tarım, gıda, maden, tekstil, ağaç, basın, büro, eğitim, çimento, inşaat, taşımacılık, sağlık, konaklama, güvenlik ve belediye işçileri.

Raporda, çalışırken hayatını kaybeden göçmen/mülteci işçi bilgilerine de yer verildi. Nisan ayında sekiz göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden mülteci/göçmen işçilerin beşi arasında Suriye, Afganistan, Bulgaristan, Türkmenistan vatandaşları bulunuyor.

Ölen işçilerin 16’sı sendikalı. Sendikalı işçiler; kimya, deri, eğitim, büro, metal, inşaat, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve belediye işkollarında çalışıyordu.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.