Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsan Hakları Derneği Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan ile söyleşi: “İHD tarihinde bir ilk yaşandı, gıda ve para yardımı için şubelerimize başvuruldu”

İnsan Hakları Derneği (İHD) Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan, koronavirüs salgını dönemindeki hak ihlallerini değerlendirirken, İHD tarihinde bir ilk yaşandığını ve insanların dernek şubelerini arayarak ya da başvurarak, ekonomik sıkıntılarından dolayı para ve gıda yardımı talep ettiklerini söyledi. Pandemi sürecinin sağlık hakkını tehdit eden bir süreç olduğunu, alınan önlemler bağlamında her şeyin bir hukuku olması ve buna uyulması gerektiğini hatırlatan Türkdoğan, “İnsan hakları savunucuları olarak sürece zarar vermemek için fazla bir şey demiyoruz, ama bu süreç tamamlandığında bunları konuşacağız” dedi. İnfaz Yasası ile birlikte çoğu açık cezaevlerinden olmak üzere binlerce kişinin salındığını ve bunun ilk etapta kapalı cezaevlerinde bazı sıkıntıların yaşanmasına neden olduğunu söyleyen Türkdoğan, “Hastane sevkleri, aile görüşleri konusunda sıkıntılar yaşanmaktadır. Bu yönde hak ihlalleri vardır. Yine İnfaz Yasası ile bazı suçlardan salınan kişilerin ‘yarım bıraktığı işi tamamlaması’ konusunda kaygılarımız vardır. Devletin bu tür kaygıları ortadan kaldırması gerekir” dedi.

Türkdoğan, pandemi sürecinden önce yürüyüş, gösteri, basın açıklaması gibi toplumsal olaylar ile ilgili yaşanan hak ihlallerinin bu dönemde kısıtlılık nedeniyle 1 Mayıs hariç hiç olmadığını da belirterek şöyle konuştu: “Toplumsal muhalefet de bu süreçte sağlık nedeniyle alınan kararlara uydu, Newroz’u ve 1 Mayıs’ı evinde kutladı.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.