Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Tüketici Dernekleri Federasyonu: “Bir maskenin maliyeti en fazla 25 kuruş, buna göre maske en fazla 50 kuruşa satılmalı”

Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkan Vekili, Gıda ve Sağlık Komisyonu Başkanı Sinan Vargı, kamuoyunda tartışma yaratan maske meselesine ilişkin açıklamalarda bulundu. Vargı, “Koronavirüs salgını nedeniyle işsiz kalan, artan fiyatlar altında ezilen insanımızın sırtına bir de paralı maske yükü eklendi. Dört kişilik bir ailenin günlük maske ihtiyacı en az 4 maskeden ayda 120 maske ediyor. Okullar açıldığında ve ailenin tüm fertleri çalıştığında ise bu ihtiyaç günde 10 maskeye kadar çıkacak, bu da dört kişilik bir ailenin maske giderinin 300 liraya çıkmasına yol açacak” dedi.

“Maske maliyeti en fazla 25 kuruş”

Maskenin en fazla 1 TL’ye satılması kararını “halkın sırtına bir yük” olarak gördüklerini söyleyen Vargı, “Maske üreten firmaların maliyetleri en fazla 25 kuruşu geçmiyor. Gönüllü olarak üretim yapan sivil toplum kuruluşları ve hastanelerde de 15-20 kuruş arasında bir maliyetten söz ediliyor. Basında yer alan haberlere göre, Sivas Halk Eğitim Merkezi, piyasada karaborsa yaklaşık 5 liraya satılan maskeleri 18 kuruşa mal ederek sağlık ocakları ve hastanelere bağışlıyor. Manisa Şehir Hastanesi ise gönüllülerden oluşturduğu bir ekip ile 15-20 kuruş arasında maliyet çıkartıyor. 1 liralık bu fiyat zaten işsizlikten, hayat pahalılığından sıkıntı içinde olan halkımızın sırtına bir yük olarak eklendi” diye konuştu.

“Toptan maske en fazla 50 kuruş olmalı, ücretsiz maske dağıtımına devam edilmeli”

Sağlık ocakları ve eczanelerden halka ücretsiz maske dağıtımına devam edilmesi gerektiğini belirten Vargı, “Para ile toptan paket satışlarda ise maliyeti 25 kuruş olan maske en fazla 50 kuruşa satılmalı. Elli maske alan bir tüketicimiz 50 lira yerine 25 lira ödemelidir” dedi.

Türkiye’de maske dağıtımı nasıl yapıldı ?

Koronavirüs salgınının Türkiye’de etkili olmaya başlamasıyla birlikte maskeye erişim konusunda tartışmalar yaşandı. İlk etapta eczaneler ve medikal ürünlerin satıldığı yerlerden temin edilen maskeler fahiş fiyatlarıyla gündeme geldi. 

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyatların önüne geçmek için maske satışını yasakladı ve PTT’nin çevrimiçi alışveriş sistemi üzerinden kayıt yaptıranlara ücretsiz olarak ulaştırılacağı söylendi. Ancak uygulamanın hayata geçtiği akşam sistem kilitlendi. Bu kez de cep telefonuna SMS olarak gelecek şifreyle haftalık 5 adet maskenin eczanelerden ücretsiz olarak temin edilebileceği duyuruldu. Ancak birçok vatandaşa mesaj gitmedi.

Son olarak Sağlık Bakanlığı’nın uygulaması üzerinden karekod yardımı ile ücretsiz maske alınabileceği duyurulsa da uygulamada aksaklıklar yaşandı ve çalışanların işyerlerinden maske temin edebileceği söylendi. Şikayetlerin devam etmesi üzerine ise taban fiyat belirlenmek koşuluyla tekrar maske satışına başlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.