Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Karantinadaki yerleşim yerlerinden izlenimler (8) – Van’ın Ortanca Mahallesi’ndeki taziyeye katılanlar virüsü neredeyse bütün ile yaydı

İçişleri Bakanlığı, koronavirüs tedbirleri kapsamında bazı ilçe ve köylerde 14 günlük karantina uyguluyor. Van’ın İpekyolu İlçesi’ne bağlı Ortanca Mahallesi bunlardan biri. Görevden alınan Muhtar Mehmet Nuri Yönten, 5 Mayıs’ta başlayan karantina uygulamasında yaşananları Medyascope’a anlattı.

1858 nüfuslu Ortanca Mahallesi, İpekyolu İlçe Hıfzıssıhha Kurulu tarafından 5 Mayıs’ta karantinaya alındı. İpekyolu Kaymakamlığı, 7 Mayıs’ta yaptığı açıklamada “İlçemize bağlı Ortanca Mahallesi’nde Eralan ailesinden dört, Eraygen ailesinden de iki kişinin koronavirüs testinin pozitif çıkması üzerine Ortanca Mahallesi, İlçe Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla karantinaya alındı” dedi.

Açıklamada ayrıca, “Mahallede taziye çadırı kurup yemek veren taziye sahibi ile taziyeye katılan altı kamu çalışanına, sosyal mesafeyi ihlal etmeleri nedeniyle 22 bin 50 lira para cezası uygulandı. Taziye çadırı kurulmasına izin verdiği içinse Muhtar Mehmet Nuri Yönten görevden alındı” denildi. 

“Taziye çadırı iddiaları doğru değil, izin vermedim”

Görevden alınan Muhtar Mehmet Nuri Yönten, medyada yapılan haberlerin doğru olmadığını belirtti ve konuyla ilgili olarak “Taziye çadırı kurulmasına izin vermedim. Köyde sürekli fiziksel mesafe uyarılarında bulunuyorum” dedi. Tüm dertlerinin hastalığı yenmek olduğunu belirten Yönten, “Karantinadaki ihtiyaçlarımızı belediye ve kaymakamlık karşılıyor. Vefa Sosyal Destek Grubu ise köydeki insanların ihtiyaçlarının taşınmasına yardım ediyor” diye konuştu.  

“Sokağa çıkma yasağı uygulanıyor”

Köyde sokağa çıkma yasağı uygulandığını, köylünün hayvanlarına ve tarlasına gitmediğini belirten Yönten, karantinanın ne kadar süreceğini bilmediklerini de sözlerine ekledi.

Valilik: “Ortanca’daki cenazeye katılım çok fazla, il merkezindeki vaka sayılarını da artırdı”

Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, tedbirsiz ve sorumsuzca davranılmasından dolayı il merkezinde bulaş riskinde artış olduğunu belirterek şu açıklamayı yaptı: “Selimbey, Cevdetpaşa, Yalım Erez mahallelerindeki vakalar ile Ortanca Mahallesi’ndeki taziye sonrası ortaya çıkan vakalarla il merkezinde koronavirüs pozitif vaka sayısı çok ciddi bir artış gösterdi. Bundan dolayı il merkezinde risk şu anda çok büyük. Çünkü Ortanca Mahallesi’ndeki taziyeye katılanların sayısı çok fazla. Ayrıca bunların içinde kamu kurumunda çalışanlar ve Van merkezde oturanlar da bulunuyor. Bu kişilerin çok kişiyle temas kurduğunu değerlendiriyoruz.”

Komşu köylerdeki muhtarlar: “7 Mayıs’ta 53 vaka vardı”

Medyascope, Ortanca Mahallesi’nin çevresinde bulunan diğer mahallelerin muhtarlarıyla da konuştu. Muhtarlar, mahallelerinde vaka olmadığını belirtirken 7 Mayıs’ta Ortanca Mahallesi’nde 53 vaka olduğunu öğrendiklerini söyledi. Bugün açıklanan verilere göreyse mahallede 93 vaka var. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler