Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Saadet Özen ile Afrika’da koronavirüs üzerine söyleşi: “Afrika’da herkes tehlikenin bilincindeydi çünkü salgınların sonuçlarının ne olabileceğini biliyorlardı”

Bütün dünya koronavirüste ikinci aşamaya geçerken Afrika ülkelerinde de salgın önlemleri gevşetilmeye başlanıyor. Bugüne kadar yaklaşık 66 bin koronavirüs vakasının ve toplamda 2 bin 300 ölümün görüldüğü Afrika’da en yüksek vakanın görüldüğü ülke olan Güney Afrika’Mısır ve Fas izliyor. Afrika, şu ana kadar dünyada virüsten en az etkilenen bölgelerden biri konumunda ancak salgın hastalıklar konusunda oldukça yıkıcı deneyimlere sahip olan Afrika ülkeleri, vatandaşlarından tedbirli olmayı sürdürmelerini istiyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki uzmanlar da Afrika’daki mevcut tablonun yanıltıcı olabileceğini ve salgının kıtayı ileride çok daha sert bir biçimde vurabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Bir süredir Senegal’de bulunan tarihçi ve çevirmen Saadet Özen, Afrika kıtasındaki koronavirüs gündeminde öne çıkan gelişmeleri, sağlık ve tedavi alanlarındaki durumu ve kıtayı gelecekte nelerin beklediğini Engin Deniz İpek’e anlattı.

Koronavirüs konusunda kıta genelinde korkulan senaryolarla henüz karşılaşılmadığını söyleyen Özen, kıtada salgından en çok kalabalık şehirlerin etkilendiğini belirtti. Salgın hastalık konusunda tecrübeli bir bölge olan Afrika’da halkın geçmiş tecrübelerinden ders çıkarmış bir biçimde tedbirli davrandığını vurgulayan Özen, Mali ve Madagaskar dışındaki çoğu Afrika ülkesinde de önlemlerin sıkı şekilde devam ettirilmeye çalışıldığını söyledi.

Senegal özelinde de konuşan Özen, şu ana kadar bin 709 vakanın ve 18 ölümün yaşandığı Senegal’de hükümetin salgının başlangıcından beri oldukça sıkı önlemler aldığını, halkın da dini toplanmaların yasaklanması dışında bu önlemlere mümkün olduğunca uyduğunu ve temkinli davrandığını belirtti.

Saadet Özen’e göre kıtadaki sağlık sistemleri, salgının başlangıcında beklenilenin aksine herhangi bir tıkanma durumuyla karşı karşıya kalmadı. Birçok ülkede sağlık sistemlerinin hastalara gereken yatak ve tedavi kapasitesilerini tahsis edebilme konusunda sorun yaşamadığını söyleyen Özen, kıtanın genelinde dünyadan farklı olarak bir takım tedavi yöntemlerinin sonuç verdiğine inanıldığını aktardı. Senegal gibi birçok ülkedeKlorokin (sıtma ilacı) ve Azitromosin (antibiyotik) gibi ilaçların beraber kullanılarak sonuç elde edilmeye çalışıldığını söyleyen Özer’e göre, Madagaskar’da üretilen ve koronavirüse karşı oldukça etkili olduğu belirtilen “Covid-organics” adındaki ilaç, birçok Afrika ülkesi tarafından klinik inceleme altına alındı.

Senegal başta olmak üzere Afrika’nın genelinde, kalabalık olmayan şehirlerde sokağa çıkma yasağı uygulanmadığını hatırlatan Özen, insanların evlerinde kalmak yerine açık havada birbirlerinden uzak şekilde vakit geçirebildiklerini söyledi. Özen’e göre, insanların bunu yapabilmelerindeki temel sebep yaşam alanlarının dağınık bir yapıda olması.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.