Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

YÖK’ün üniversitelerin açılmaması kararına üniversiteliler tepkili: “Herkesin uzaktan eğitime erişim imkanı yok, kapsamlı bir plan çıkarılmalı”

Türkiye’de ilk koronavirüs vakasının tespit edilmesinin ardından, önce 16 Mart’ta üniversitelerdeki eğitime üç hafta ara verilmişti. Ardından, 23 Mart’ta bakanlar kurulu, üniversitelerde bir sonraki karara kadar uzaktan eğitim verilmesini kararlaştırmıştı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 4 Mayıs’taki kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada, “Haziran ayında üniversiteler, kendi inisiyatiflerine bağlı açılabilir” demişti. Bu açıklamanın ardından, İTÜ, Hacettepe ve Karadeniz Teknik Üniversitesi başta olmak üzere pek çok üniversite, akademik takvimlerini yaz dönemine göre ayarlarken, kalan üniversiteler, senatolarının kararlarını 11 Mayıs’ta açıklayacaktı. 

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), dün yaptığı açıklamayla, önümüzdeki süreçte de yüz yüze eğitimin olmayacağını duyurdu. Notların, elektronik ortamda yapılan sınav veya ödevler üzerinden verileceğini belirten YÖK, üniversitelerin açılmamasının gerekçesini “Şehirlerarası kitlesel öğrenci hareketleri, farklı yerleşim birimlerinden öğrencilerin bir araya gelmesi, öğrenci yurtlarının yeniden faaliyete geçmesi ve sınav ortamlarında sosyal mesafeye uyulamaması gibi durumların, kontrol altına almakta olduğumuz salgınla mücadelede önlenemez bir risk oluşturacağı görülmektedir. 2019-2020 eğitim yılının bu tür risklere meydan vermeden tamamlanması gerekmektedir” diye açıklamıştı.

Üniversitelilerde tepkiler ve soru işaretleri oluştu

Haziran ayında eğitim olacağını açıklayan üniversitelerin öğrencileri buna göre hazırlık yaptıklarını dile getirerek iki karar arasındaki bir haftalık zaman dilimindeki uyuşmazlığın, üniversitelilerin planlarını altüst ettiğini söylüyor. 

“Uzaktan eğitime herkesin erişimi yok”

Uzaktan öğrenimin verimli olmadığını belirten İstanbul Üniversitesi öğrencisi Şilan Delipalta, “Uzaktan eğitime herkesin erişimi yok. Talep ettiğimiz şey, yazın süren bir eğitim değil, nitelikli uzaktan eğitim. Geçiştirmek için değil, kapsamlı bir plan çıkarılmalı” diyor. 

Öte yandan, bu dönem mezun olması gereken öğrenciler, staj ve bitirme ödevlerini nasıl tamamlayacaklarını bilmediklerini söylüyor. Bu duruma dair YÖK’ün kapsamlı bir açıklamasının olmadığını belirten öğrenciler, tepkilerini dün Twitter üzerinden #YÖKİstifa diyerek gösterdi. 

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.

İlgili içerikler