Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar: “Türkiye’de enfekte kişi sayısı 2 milyon 150 bin, bağışıklık oranı ise sadece yüzde 2,5”

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar, Doç. Dr. Oktay Özdemir ile birlikte uluslararası literatürden de yararlanarak Türkiye’de koronavirüsle enfekte kişi sayısının belirlenmesi üzerine bir çalışma yaptı.

Tüm dünyanın salgının nasıl sonuçlanacağını tartıştığı bu günlerde, tedbirler gevşetilerek normalleşme aşamaları da hükümetler tarafından uygulanmaya devam ediyor. Prof. Dr. Tuğrul Erbaydar da bu çalışmayı salgında ne aşamada olunduğunu, toplumdaki bağışıklık düzeyini anlamak için yaptıklarını belirtiyor.

İstanbul’da 1 milyon 290 bin vaka

Çalışmada 14 Mayıs 2020 itibarıyla açıklanan PCR testi pozitif çıkmış vaka sayılarına, test sonucu negatif çıksa da klinik olarak hasta olan hastalar da eklendi. Yaş dağılımındaki farklılıklar esas alındı, asemptomatik veya hasta olsa da hafif geçirdiği için hastaneye gitmeyenler de tahmin edilerek ortalama bir sayı çıkarıldı. 

Uluslararası literatürden ve referanslardan da yararlanılarak hazırlanan çalışmayı değerlendiren Erbaydar, Türkiye’de şu anda 2 milyon 150 bin kişinin enfekte olduğunu söyledi ve ekledi: “Bu da nüfusun yüzde 2,5’u ediyor. Alt ve üst sınırları geniş. Yüzde 95 olasılıkla 1 milyon 120 bin ile 3 milyon 915 bin arasında olabileceğini düşünüyoruz. Vakaların yüzde 60’ı ise İstanbul’da. Yani yaklaşık 1 milyon 290 bin vaka İstanbul’da bulunuyor.

“Salgının en alevli günlerini geride bırakıyoruz, oluşa oluşa yüzde 2,5’luk bir bağışıklık oluştu”

Erbaydar, kitlesel bağışıklık seviyesinin yüzde 2,5 olduğunu hatırlatarak, bağışıklığın yüzde 60-65’lere gelmesinin çok uzun zaman alacağını söylüyor: “Kitlesel bağışıklığın olabilmesi, toplumun kendiliğinden veya aşıyla kazandığı bağışıklıkla bu salgının kontrol edilebilmesi için nüfusun yüzde 60-65’inin üzerinde bağışıklık gelişmesi lazım ki bulaşma zinciri belli noktalarda kırılacağı için enfeksiyon yayılma alanını kaybetsin. Bu kadar yüksek bir orana ulaşılabilmesi mümkün gözükmüyor. Salgının en alevli günlerini geride bırakıyoruz, oluşa oluşa yüzde 2,5’luk bir bağışıklık var. Uluslararası düzeyde salgınla en şiddetli şekilde mücadele eden ülkelerde yüzde 5 bağışıklık mevcut.”

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.