Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Türkiye Asistan Doktorlar Platformu: “Dünyada başka hiçbir yerde, sağlık çalışanı olup salgın nedeniyle maaşı azalan kimse yoktur”

Türkiye Asistan Doktorlar Platformu, yayımladıkları yazılı açıklama ile üniversite hastaneleri ile eğitim araştırma hastanelerinde çalışan asistan doktorların ek ödeme alamadığını duyurdu. Açıklamada, asistan hekimlerin birçok hastanede normal nöbet ücretlerini dahi alamadığı belirtildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca salgın sürecinde sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına ek ödeme ücretlerinin tavandan ödeneceğini bir basın açıklaması ile kamuoyuyla paylaşmıştı.  Resmî Gazete’de yayımlanan yazıyla, sadece devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri gibi bakanlık hastanelerinde, koronavirüs servisinde çalışan sağlık çalışanlarına ve asistan hekimlere bu ödemenin yapılacağı duyuruldu.

Üniversitede çalışan asistan hekimlere yapılacak ödeme başka bir genelge ile üniversite yönetimlerine bırakıldı.

Üniversitede çalışan asistanların, başhekimlerin inisiyatifiyle küçük miktarda ek ödeme aldığı  veya hiç almadığı belirtilen açıklamada,  “Aynı işi yapan hekimler arasında bakanlık hastaneleri ile üniversite hastaneleri arasında adaletsizlik ortaya çıkmıştır. Ayrıca bakanlık hastanelerinin bazılarında ek ödemesi tavandan yapılan asistanların nöbet ücretleri yatırılmamaktadır veya yatırılmayacağı söylenmektedir. Sağlık Bakanı ve Hazine ve Maliye Bakanı, ‘Tüm hekimler tavan ücretten alacak’ diye kamuoyuyla paylaşmasına rağmen bu şekilde adaletsizlikler yaşanmakta ve söylenen ile yapılan konusunda kamuoyu da yanlış bilgilendirilmiştir” denildi.

Türkiye Asistan Doktorlar Platformu seslerini duyurabilmek için her akşam saat 21.00‘de, “AsistanHekimlerAdaletİstiyor” başlığıyla sosyal medyada kampanya düzenlemeye başladı. Platformun talepleri şöyle:

1- Koronavirüs salgını nedeniyle, salgın hastanesi kapsamında yer alan üçüncü basamak üniversite ve eğitim ve araştırma hastanelerinde görevli tüm asistanların ek ödemelerinin tavandan ivedilikle yapılmasını istiyoruz. Zaten çok düşük ücretlerle çalışan biz asistan doktorların daha da mağdur edilmemesini talep ediyoruz.

2- Bilindiği gib, viral yüke maruziyeti azaltmak amacıyla tüm kamuda uygulanan esnek çalışma nedeniyle çalışma programımız, idareciler tarafından değiştirildi lakin son günlerde birçok hastanede asistanların maaşının en önemli paydası olan nöbet ücretlerinin esnek çalışma bahane edilerek ödenmemesi biz asistan doktorlarda büyük mağduriyet yaratmıştır. Herhalde dünyada başka hiçbir yerde sağlık çalışanı olup, salgın nedeniyle maaşı azalan kimse yoktur. Bu olay tarihe kara bir leke olarak geçmeden müdahale edilmesini istiyoruz. YÖK ve Sağlık Bakanlığı yetkililerinden beklentimiz, salgının başından beri en önde yer alan asistan doktorların zaten kuşa dönmüş olan nöbet ücretlerinin tam ve eksiksiz yatırılmasıdır.

3- Salgın nedeniyle, asistanlık süresi dolmasına rağmen, genelge gereği uzmanlığa başlayamayan hekimlerin atamalarının ivedilikle yapılmasını, uzmanlık bitirme sınavlarının gerekli önlemler alınarak yeniden yapılmaya başlanmasını talep ediyoruz.

4- Bizlerle beraber aynı nöbetleri tutan, aynı işi yapan yabancı uyruklu çalışma arkadaşlarımızın hak kaybına uğramaması için YÖK ve Sağlık Bakanlığı’ndan hassasiyetle adım atılmasını talep ediyoruz.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.