Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Bayramda 81 ilde sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan video konferans yöntemiyle gerçekleştirilen kabine toplantısının ardından kameraların karşısına geçerek koronavirüs salgınıyla mücadelede atılacak adımlarla ilgili açıklamalar yaptı.

81 ilde dört gün sokağa çıkma yasağı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ramazan Bayramı’nda 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını söyledi: “Arefe gününden bayramın son gününe kadar, 23-24-25-26 Mayıs tarihlerinde, 81 ilimizin tamamında sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır. İnşallah bayramdan sonra bu tür kısıtlamalara ihtiyacımızın olmayacağı bir tabloyla karşılaşacağımıza inanıyorum. Bayramın birinci günü olan 24 Mayıs Pazar günü saat 14:00 ile 20:00 saatleri arasında 65 yaş üstü vatandaşlarımız yine sokağa çıkabilecekler. Bu hafta çarşamba ve cuma günleri gençlerimizle ilgili esnetme uygulaması yine devam edecek.”

Erdoğan, 15 ilde uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlamasının ise 15 gün süreyle (3 Haziran’a kadar) uzatıldığını duyurdu.

Camiler 29 Mayıs’ta açılıyor

Erdoğan camilerin ibadete açılmasıyla ilgili olarak “29 Mayıs Cuma günü cuma namazıyla birlikte öncelikle valilikler ve müftülükler tarafından belirlenen şartları uygun camilerden başlayarak camilerimizi ibadete açıyoruz. Bir süre camilerimizde sadece öğlen ve ikindi vakitlerinde cemaatle namaz kılınacak, diğer vakitlerde bireysel ibadet uygulaması sürecek” dedi.

Okullar açılmayacak

Eğitimle ilgili alınan kararları da açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların eğitim-öğretim yılını sona erdirmeyi kararlaştırdık. Yeni eğitim-öğretim yılı önümüzdeki eylül ayında başlayacaktır. Bakanlığımızın yaz aylarındaki kurs ve benzeri faaliyetleri ise kendi takviminde devam edecektir. Üniversitelerle ilgili duyuruyu Yükseköğretim Kurulu zaten daha önce  yaptı. Kreşler ve gündüz bakımevleri 15 Haziran’da faaliyete geçecek” diye konuştu.

Normalleşme büyük ölçüde haziranda tamamlanacak

Erdoğan, normalleşme takviminin haziran ayı içinde büyük ölçüde tamamlanacağını belirtirken, “Hayata geçirmeye başladığımız normalleşme takviminin sürmesi ancak vaka sayısının çok daha aşağıya inerek sıfırlanmasıyla mümkündür. Şayet salgının seyrinde olumsuz bir gelişme olursa bazı tedbirleri belki çok daha sert şekilde yeniden uygulamak durumunda kalabiliriz” dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan bu süreçte vatandaşlardan maske takmaya özen göstermelerini, fiziksel mesafeyi ise en az 1.5-2 metre olacak şekilde ayarlamalarını istedi.

19 Mayıs saat 19:19’da stadyumlardan İstiklal Marşı

Erdoğan, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı için ise, “Yarın diğer faaliyetlerin yanı sıra saat 19:19’da ülkemizde tüm stadyumlar ışıklandırılarak seslendirme cihazlarından İstiklal Marşı yayını yapılacaktır. Milletimizin tüm fertlerini aynı saatte evlerinin pencerelerinden veya balkonlarından İstiklal Marşı okumaya davet ediyoruz” dedi.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.