Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

İnsanlar üzerinde denenen ilk koronavirüs aşısından gelen sonuçlar olumlu

Koronavirüse karşı yürütülen aşı çalışmalarında tıp dünyasını heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Geliştirdiği koronavirüs aşısını insanlar üzerinde deneyen ilk şirket olan Moderna, ilk sonuçların olumlu olduğunu ve aşının denendiği kişilerin virüse karşı antikor geliştirdiğini açıkladı.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli Moderna, mart ortasında başlayan aşı çalışmalarının ilk etabında elde edilen sonuçları kamuoyuyla paylaştı. İlk etapta sekiz gönüllü üzerinde ikişer dozla denenen aşı, deneylere katılan gönüllülerin vücutlarıdaki antikor seviyelerini de artırdı ve virüsün çoğalmasının önüne geçebildi. Uzmanlara göre aşı çalışmaları, virüsün çoğalmasını engellemeye odaklanmış durumda. Şirket, yaptığı açıklamada aşının denendiği üç kişide bazı yan etkilerin oluştuğunu, fakat bu yan etkilerin öldürücü seviyede olmadığını da belirtti.

İkinci etap çalışmaları 600 kişiyle başlıyor

Henüz herhangi bir medikal dergide yayımlanmayan sonuçlar, aşı geliştirme çalıştırmaları için büyük bir başarı olabilir. New York Times’ın haberine göre, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), çalışmaları daha çok insanla yürütülebilmesi için Moderna’ya ikinci faz çalışmalarını başlatma izni verdi. Şirketin aşı çalışmalarının ikinci etabı, yakında 600 gönüllünün katılımıyla başlayacak. Her şey planlandığı gibi giderse, temmuz ayında üçüncü faz çalışmaları da başlatılabilecek. 

Pittsburgh Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Dr. Ergin Koçyıldırım, Moderna’nın geliştirdiği aşı için belirleyici faktörün “farklı dozlarda etki” olduğunu belirtti. Koçyıldırım’a göre, Moderna’nın geliştirdiği aşı, Oxford Üniversitesi’nin maymunlar üzerinde deneyerek başarılı sonuçlar elde ettiği ve eylül ayında seri üretime geçirmeyi planladığı aşıyla hayli benzer yapıda. 

Moderna’nın geliştirdiği aşı, Dünya Sağlık Örgütü’nce (DSÖ) insanlar üzerinde denenen ve tedavi için etkili olabilecek sekiz farklı aşı arasında gösteriliyor. ABD’li yetkililer ise aşının geniş kullanıma sunulabilmesi için 18 aylık bir süreye ihtiyaç olduğunun altını çiziyor.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.