Özgür gazeteciliğe destek olun
Search
Close this search box.

Koronavirüse karşı aşı çalışmaları: Maymunların virüse karşı bağışıklık kazanabildiği gözlemlendi

Dünya çapında doğrulanmış 5 milyon vakayla 300 binden fazla ölüme sebep olan koronavirüs için geliştirilen aşı ve tedavi çalışmaları son hızla devam ediyor. Maymunlar üzerinde ocak ayından beri yapılan iki farklı çalışma, koronavirüse karşı bağışıklık geliştirme konusunda önemli sonuçlar ortaya koydu.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) Massachusetts eyaletindeki Harvard Tıp Fakültesi’nden bir grup araştırmacının maymunlar üzerinde yaptığı iki farklı çalışma, insanların koronavirüse karşı bağışıklık kazanması açısından umut verici olarak yorumlanıyor. 

İlk çalışmada, toplam 35 makak maymununa koronavirüs bulaştırıldı ve kontrol grubuna alınan 10 maymun dışındaki 25 maymuna, şu an geliştirilmekte olan altı farklı koronavirüs aşısının prototipi yapıldı. Maymunlara ikinci kez virüs bulaştırıldıktan sonra antikor seviyelerindeki değişim takip edildi. Kontrol grubundaki maymunların burun ve akciğerlerinde yüksek oranda virüse rastlanırken aşılanan maymunların antikorlarındaki değişimle beraber virüse karşı koruma geliştirdikleri gözlemlendi. Aşılanan sekiz maymunda ise virüs tespit edilmedi.

İkinci çalışmada ise araştırmacılar ilk aşamada dokuz farklı makak maymununa koronavirüs bulaştırdı. Maymunlar virüse karşı antikor geliştirip iyileştikten bir ay sonra bir daha virüse maruz bırakıldı ve içlerinde yeniden hastalanan olmadı. 

Araştırmayı yürüten ekibin başında olan Virolog Dan Barouch, “Ulaştığımız bulgular koronavirüse karşı aşı geliştirilmesinin mümkün olabileceği konusunda iyimserliği artırıyor” diye konuştu.  İki çalışmanın da sonuçları dünyaca ünlü bilim dergisi Science’da çarşamba günü yayımlandı.

Bize destek olun

Medyascope sizlerin sayesinde bağımsızlığını koruyor, sizlerin desteğiyle 50’den fazla çalışanı ile, Türkiye ve dünyada olup bitenleri sizlere aktarabiliyor. 

Bilgiye erişim ücretsiz olmalı. Bilgiye erişim eşit olmalı. Haberlerimiz herkese ulaşmalı. Bu yüzden bugün, Medyascope’a destek olmak için doğru zaman. İster az ister çok, her katkınız bizim için çok değerli. Bize destek olun, sizinle güçlenelim.